Geplaatst september 17, 2020

Hartklep Week. Patiënt interview: Pim

Hartklep Week interview met Pim: Mijn gezondheid is prima. Ik merk wel dat het lichaam meer tijd nodig had om goed te herstellen na de 2de operatie en dat ik zelf te snel te veel heb gewild. Nu ruim 3,5 jaar later voel ik me echt goed. Ik train 2 keer per week.

Het is Hartklep Week. We vinden het belangijk dat we niet alleen over de ziekte praten, maar ook de mensen laten zien die hiermee dealen. Het zijn mensen zoals jij en ik. Ze hebben allemaal een eigen verhaal, een eigen voorgeschiedenis en een eigen oplossing en toekomstbeeld.

Ons tweede interview is met Pim uit Amsterdam. Hij heeft al meermaals een ingreep gehad vanwege zijn hartklep. Een aantal jaar geleden deden we een interview met hem, waarin hij open vertelt over zijn situatie, hoe dat zo gekomen is en hoe hij er nu mee leeft. Dit interview is een verfrissende update. En alles lijkt best goed te gaan met Pim. Dank voor je medewerking!

Wat is je favoriete muzieksoort ?
Ik luister de laatste tijd veel naar de podcast van Sunnery James & Ryan Marciano. Hiermee fiets ik vaak door Amsterdam naar mijn werklocaties. Thuis is het wat meer afhankelijk van waar ik zin in heb. Soms is dat R&B maar in de ochtend bijvoorbeeld 538 met ook wat slap geouwehoer.

Wat is de beste film die je ooit zag?
Dat is een moeilijke vraag. Ik vind het leuk om films te kijken, maar er is niet specifiek een film die het beste is. 

Waar kom je vandaan en wat doe je in je dagelijkse leven?
In 2007 heb ik mijn CIOS (sport opleiding) afgerond. Hierna heb ik andere keuzes gemaakt door mijn hartklep afwijking die niet goed paste bij mij. Uiteindelijk ben ik nu werkzaam als (sport)fysiotherapeut met verschillende teams. Dit jaar ben ik gestart naast mijn werk met de deeltijd opleiding sportfysiotherapie om iets te kunnen doen wat ik het allerleukste vind.

Wat is je geboortejaar?
1986

Hoe is je gezondheid?
Mijn gezondheid is prima. Ik merk wel dat het lichaam meer tijd nodig had om goed te herstellen na de 2de operatie en dat ik zelf te snel te veel heb gewild. Nu ruim 3,5 jaar later voel ik me echt goed. Ik train 2 keer per week met gewichtheffen en doe daarnaast graag aan suppen door de grachten. Vaak doe ik met mijn medepatiënten nog wel eens wat oefeningen mee en loop dagelijks met mijn hond. 

Wat is jouw relatie met hart- en vaatziekten? Wat heb je meegemaakt?
Ik ben geboren met een  bicuspide aortaklep, waar ik pas op een latere leeftijd achter ben gekomen. Op mijn 24ste ben ik voor het eerst geopereerd en heb toen een biologische hartklep gekregen. Geheel tegen de verwachtingen in is deze in 2017 afgescheurd en vervangen door een kunststof klep. 

Wat kan je specifiek vertellen over hartklep ziekte, wat vind je belangrijk?
De tweede operatie is mij erg mee gevallen, het lijkt in mijn geval of ik veel en veel meer energie heb dan na de eerste keer. Belangrijk vind ik dat het leven met een mechanische klep tot nu toe erg mee valt. Heb er in het dagelijks leven geen hinder van. Wel maak ik sommige keuzes met de gedachte dat ik antistolling gebruik en daarmee meer risico loop op bloedingen. 

Waar ben je heel blij mee, qua zorg?
De zorg gaat steeds sneller en makkelijker. Waar je in het verleden nog wel eens lang moest wachten, kan het nu vaak snel. Je bent vaak minder lang in het ziekenhuis. Voor mij is het echt een pluspunt dat ze alle onderzoeken op een dag hadden gepand, omdat ik stukje verder moest reizen.

Wat kan er beter volgens jou in de zorg?
Communicatie tussen ziekenhuizen, al wordt hier natuurlijk hard aan gewerkt. Verder vind ik dat de patiënt centraal moet staan en niet de eisen van een zorgverzekeraar die bepaalt waar je behandeld mag worden of welk medicijn merk je mag. Zo wisselt regelmatig het merk van de antistolling, wat dan weer invloed heeft op het afstellen in mijn leven. 

Hoe zie je je toekomst?
Goed, tot nu toe heb ik geen klachten. Vind het wel erg jammer dat mijn cardioloog volgend jaar met pensioen gaat. Bij haar ben ik al erg lang en ik vind het toch moeilijk om een keuze te maken voor een andere. Zij kent mijn situatie goed en heeft me gevolgd vanaf mijn 17e.  

Is er iets veranderd in deze corona tijd in jouw dagelijkse leven?
Ik ben zelf werkzaam als fysiotherapeut door de maatregelen was het zeker in het begin erg zoeken. Nu gaat het wel goed, al is afstand houden soms niet mogelijk. Ik probeer patiënten vooraf duidelijk te maken dat ze alleen kunnen komen als ze geen klachten hebben. 

Hoe ga je om met de gevaren van Corona?
Ja dat is juist zo moeilijk je weet niet waar het zit. Zelf probeer ik zoveel mogelijk afstand te houden van mensen. We bestellen thuis veel boodschappen online, en als ik dan naar de winkel ga, kies ik een moment dat het niet druk is. Helaas merk je op dit moment dat het in Amsterdam moeilijk wordt om afstand te houden, het wordt drukker op straat.

Wat wens je jezelf en je naasten toe?
Hopelijk komen we 2020 met zo min mogelijk schade door en kunnen we ons richten op een betere periode. De kunst is om in mogelijkheden te denken en niet te blijven hangen in de problemen. 

Is er iets wat je heel graag wil vertellen, waarvan je denkt dat andere patiënten er baat bij hebben?
Informeer je zelf goed, maak een keuze waar je zelf achterstaand en niet omdat andere dat vinden.

Als u graag wil praten over het leven met een nieuwe hartklep, doe dat dan gerust hier op het platform.
We vragen u ook om iedereen die symptomen heeft van hartklepziekte te verwijzen naar de huisarts en te vragen om een stethoscoop onderzoek. Zeker als men voorbij de 60 is, is dit verstandig. Maar zoals u ziet, ook op jongere leeftijd kunt u reeds symptomen hebben van hartklepziekte. Aarzel niet. Hoe sneller u erbij bent, hoe groter uw kans op tijdige ingreep en een verder gelukkig leven.

Praat mee in onze patiënten groep of zorgprofessionals groep.
Klik hier

1 REACTIE

  • Ik (61)ben er sinds vorige week achter dat ik n biscupide hartklep heb,geen ruisje te horen.Helaas wel verwijde aorta ascendens ,iets verwijde aortawortel en boog.Ben nu doodsbang, terwijl ik er n maand geleden, nog alles mee deed,en nooit moe was.Op internet lezen moet ik afleren,dat maakt me juist banger.Fijn om te horen dat het zo goed met je gaat.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

Gerelateerd nieuws

Hart gezondheidsonderzoek 2020UITGELICHT

Hart gezondheidsonderzoek 2020

Het hart gezondheidsonderzoek 2020. Waarom is het belangrijk…

Lees meer
september 29, 2020
HARTKLEP WEEK. PATIËNT INTERVIEW: HESTERUITGELICHT

HARTKLEP WEEK. PATIËNT INTERVIEW: HESTER

Hartklep Week interview met Hester: Vraag bij de huisarts of…

Lees meer
september 19, 2020
Hartklep Week. Patiënt interview: DorithaUITGELICHT

Hartklep Week. Patiënt interview: Doritha

Het is Hartklep Week. Ons eerste interview is met Doritha ui…

Lees meer
september 16, 2020
×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy