Geplaatst september 29, 2020

Hart gezondheidsonderzoek 2020

Het hart gezondheidsonderzoek 2020. Waarom is het belangrijk om te weten hoe goed Nederlanders boven de 60 zich bewust zijn wat een aortaklep stenose is? Gemiddeld in de Westerse wereld krijgt 10% van de mensen, senioren, te maken met hartklep ziekte. Dit is dus een veel voorkomende aandoening, die zeer ernstig is.

Iedere twee jaar onderzoeken we samen met andere patiëntorganisaties in Europa wat de stand is met betrekking tot hartklep aandoeningen. De vorige keer scoorde Nederland het slechtst in Europa bij het gebruik van de stethoscoop. Helaas is het dit jaar niet veel beter. Ook in 2020 scoort Nederland 5% wanneer het aankomt op het luisteren naar uw hart door de huisarts. 

 

In de bovenstaande clip kunt u de samenvatting zien en horen van de resultaten. Het onderzoek is gedaan met meerdere organisaties, de Global Heart Hub en is geholpen door Edwards Lifesciences omdat alles nu eenmaal geld kost. 

Ziektes waarvoor ouderen vrezen

Waarom is het belangrijk om te weten hoe goed Nederlanders boven de 60 zich bewust zijn wat een aortaklep stenose is? Gemiddeld in de Westerse wereld krijgt 10% van de mensen, senioren, te maken met hartklep ziekte. Dit is dus een veel voorkomende aandoening, die zeer ernstig is. Als er niets aan gedaan wordt zal 50% het niet halen binnen twee jaar. Maar een hartklep aandoening is meestal goed te verhelpen. Hoe vroeger je er bij bent, hoe beter natuurlijk.

Ouderen weten niet wat stenose is

De eenvoudigste manier om het te ontdekken is om naar uw hart te laten luisteren. Dat kan bij de huisarts met een stethoscoop. In Frankrijk wordt in 85% van de huisartsbezoeken naar het hart geluisterd. In België is dit percentage ook een meerderheid. Nederland echter haalt de 5% nauwelijks. Dat is een serieus verschil. En wij denken dat het belangrijk is om onszelf kritisch te bekijken en te vergelijken met andere landen. Meestal denken Nederlanders dat we het beste zorgstelsel ter wereld hebben, maar is dat eigenlijk wel zo? 

Nederlandse ouderen zijn zeer actief

De economische impact van ouderen in Nederland is enorm. Zij doen veel aan vrijwilligerswerk, doen mantelzorg, vangen kleinkinderen op en bovendien zijn Nederlandse ouderen vaak creatief en sportief actief. Tot op hoge leeftijd. Daar scoren we bijvoorbeeld beter dan andere Europese landen. 

Uit ons onderzoek komt ook naar voren dat de meesten door alleen al de symptomen van hartklep ziekte, belemmerd zullen worden in hun activiteiten. Dit is vaak onnodig, omdat de moeheid, kortademigheid en flauwte vaak verholpen kunnen worden, door het vervangen van een hartklep. De respondenten geven aan in grote getale dat ze het liefst kiezen voor een minst invasieve ingreep. Daarna een tijdje niets, en dan volgt jarenlange medicatie om te kunnen leven met deze aandoening. En het minst graag wil men op oudere leeftijd een openhartoperatie. Vooral de vrouwen zien dit niet zitten.

Ouderen kiezen minst invasieve ingreep

Er is dus nog genoeg te doen in Nederland om het bewustzijn te verhogen en de mensen aan te tonen dat een jaarlijkse stethoscoop check veel leed kan verhelpen. 

Vraag om een stethoscoop check

Praat mee in onze patiënten groep of zorgprofessionals groep.
Klik hier

REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

Gerelateerd nieuws

HARTKLEP WEEK. PATIËNT INTERVIEW: HESTERUITGELICHT

HARTKLEP WEEK. PATIËNT INTERVIEW: HESTER

Hartklep Week interview met Hester: Vraag bij de huisarts of…

Lees meer
september 19, 2020
Hartklep Week. Patiënt interview: PimUITGELICHT

Hartklep Week. Patiënt interview: Pim

Hartklep Week interview met Pim: Mijn gezondheid is prima. I…

Lees meer
september 17, 2020
Hartklep Week. Patiënt interview: DorithaUITGELICHT

Hartklep Week. Patiënt interview: Doritha

Het is Hartklep Week. Ons eerste interview is met Doritha ui…

Lees meer
september 16, 2020
×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy