Iedere twee jaar onderzoeken we samen met andere patiëntorganisaties in Europa wat de stand is met betrekking tot hartklep aandoeningen. De vorige keer scoorde Nederland het slechtst in Europa bij het gebruik van de stethoscoop. Helaas is het dit jaar niet veel beter. Ook in 2020 scoort Nederland 5% wanneer het aankomt op het luisteren naar uw hart door de huisarts.
In de bovenstaande clip kunt u de samenvatting zien en horen van de resultaten. Het onderzoek is gedaan met meerdere organisaties, de Global Heart Hub en is geholpen door Edwards Lifesciences omdat alles nu eenmaal geld kost.
Waarom is het belangrijk om te weten hoe goed Nederlanders boven de 60 zich bewust zijn wat een aortaklep stenose is? Gemiddeld in de Westerse wereld krijgt 10% van de mensen, senioren, te maken met hartklep ziekte. Dit is dus een veel voorkomende aandoening, die zeer ernstig is. Als er niets aan gedaan wordt zal 50% het niet halen binnen twee jaar. Maar een hartklep aandoening is meestal goed te verhelpen. Hoe vroeger je er bij bent, hoe beter natuurlijk.
De eenvoudigste manier om het te ontdekken is om naar uw hart te laten luisteren. Dat kan bij de huisarts met een stethoscoop. In Frankrijk wordt in 85% van de huisartsbezoeken naar het hart geluisterd. In België is dit percentage ook een meerderheid. Nederland echter haalt de 5% nauwelijks. Dat is een serieus verschil. En wij denken dat het belangrijk is om onszelf kritisch te bekijken en te vergelijken met andere landen. Meestal denken Nederlanders dat we het beste zorgstelsel ter wereld hebben, maar is dat eigenlijk wel zo?
De economische impact van ouderen in Nederland is enorm. Zij doen veel aan vrijwilligerswerk, doen mantelzorg, vangen kleinkinderen op en bovendien zijn Nederlandse ouderen vaak creatief en sportief actief. Tot op hoge leeftijd. Daar scoren we bijvoorbeeld beter dan andere Europese landen.
Uit ons onderzoek komt ook naar voren dat de meesten door alleen al de symptomen van hartklep ziekte, belemmerd zullen worden in hun activiteiten. Dit is vaak onnodig, omdat de moeheid, kortademigheid en flauwte vaak verholpen kunnen worden, door het vervangen van een hartklep. De respondenten geven aan in grote getale dat ze het liefst kiezen voor een minst invasieve ingreep. Daarna een tijdje niets, en dan volgt jarenlange medicatie om te kunnen leven met deze aandoening. En het minst graag wil men op oudere leeftijd een openhartoperatie. Vooral de vrouwen zien dit niet zitten.
Er is dus nog genoeg te doen in Nederland om het bewustzijn te verhogen en de mensen aan te tonen dat een jaarlijkse stethoscoop check veel leed kan verhelpen.
Je moet Inloggen om te reageren
REACTIES
Er zijn nog geen reacties