Geplaatst juni 16, 2020

Just Go campagne. wacht niet als het om uw hart gaat.

Als u een hart of hersenen crisis ervaart, is dit niet het moment om thuis te blijven tot het over is. Als uw hart het aangeeft, ga naar de dokter. #justgo

just go

Als u een hart of hersenen crisis ervaart, is dit niet het moment om thuis te blijven tot het over is. Als uw hart het aangeeft, ga naar de dokter. #justgo

De afgelopen weken hebben te veel mensen die een hart of hersen infarct kregen, werkelijk, hun zoektocht naar medische hulp uitgesteld. Ze besluiten vaak om het uit te zitten omdat COVID-19 heerst. Dit uitstel heeft geleid tot slechtere uitkomsten, variërend van overlijden tot mensen die een handicap oplopen, chronische hartproblemen ondervinden en een slechtere levenskwaliteit krijgen.

Sinds de start van de corona crisis weten we nu dat wereldwijd het aantal mensen met een hartaanval die gelijk ziekenhuis hulp behoeven enorm is afgenomen. Het moge duidelijk zijn dat hartaanvallen en beroertes niet minder zijn geworden. De angst om het coronavirus op te lopen, heeft er toe geleid dat zelfs mensen die in een levensbedreigende situatie terecht komen, het ziekenhuis mijden als de pest. Terwijl ze daar juist geholpen kunnen worden. Als u dan nog beseft dat een hartaanval dodelijker is dan het COVID-19 virus, is dit nog pijnlijker. De schade van een hartaanval kan vaak beperkt worden, waarbij de snelheid van handelen bepalend is.

 

Waarom u mee moet doen met #JustGo

Het protocol bij de symptomen van hartinfarcten en beroertes is altijd geweest om snel te handelen als deze zich voordoen. Hoe meer tijd tussen een geval en de behandeling zit, hoe meer schade er zal zijn aan de hartspier. Hetzelfde gaat op voor een beroerte.

De boodschap die wij u brengen is helder en eenvoudig. Als u symptomen heeft van een hartaanval of een beroerte, aarzel dan niet, elke minuut telt. Als u pijn op de borst heeft of andere hartinfarct symptomen, zoals pijn aan de strot, nek, rug, buik en schouders die langer dan 15 minuten duren, bel dan de ambulance. 112.

Evenzo, als u reeds leeft met hartproblemen en als u nieuwe symptomen beleeft, of toenemende klachten bel dan uw arts of ga zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.

Weest u ervan verzekerd dat het risico van een coronavirus infectie in het ziekenhuis geminimaliseerd is voor iedereen die binnenkomt voor hartaanval en beroerte. Realiseer dat overlijden door een hartaanval 10 keer hoger is dan COVID-19 niet overleven.

Als u een hartaanval of beroerte heeft, of iemand om u heen, blijf dan niet niet thuis, maar #JustGo.

 

KENT u alle signalen en symptomen en weet u wanneer u moet denken: #JustGo?

 

HARTAANVAL

Typische symptomen van een hartaanval omvatten:

-Pijn aan de borst, stramheid of ongemak dat optreedt met fysieke inspanning of emotionele stress en die minder wordt bij rust.

Soms spreidt dit inspannings of emotionele borst ongemak zich uit naar de linkerarm of uw kaak. Als een hartaanval ernstig is, kunnen deze symptomen blijven, ook als u rust. U kunt zich duizelig voelen, misselijk zwetend of buiten adem. Deze symptomen kunnen minder overtuigend zijn als u een vrouw bent helaas. Of als u diabetes heeft.

 

BEROERTE

Typische symptomen van een beroerte zijn:

  • verlies van spraakvermogen, zicht, niet kunnen lopen or kracht in handen en benen.
  • Geen waarschuwingssignalen - plotseling verlies  van vermogen om iets te doen wat je normaal wel kan doen.
  • Plotseling zwakte in gezicht, armen en benen.
  • Verlamming aan een kant van het gezicht.
  • Plotse verwarring of moeite met spraak of begrijpen van anderen.
  • Plots verlies van zicht, voor de helft.
  • Plots probleem met lopen, duizeligheid of evenwichtsverlies of verlies van coördinatie.
  • Plotse enorme hoofdpijn zonder duidelijke reden.

 

HARTFALEN

Typische symptomen van hartfalen zijn:

-Buiten adem zijn bij inspanning die u gewoonlijk wel kunt doen zonder problemen. Dit gaat vaak gepaard met opzwellen van enkels en voeten of opgeblazen gevoel onder in de buik en verminderde eetlust, wegens vocht vasthouden. Ademtekort / benauwdheid als u in bed ligt, wat beter wordt als u overeind gaat zitten. En gewichtstoename in korte tijd (meer dan 2 kilo in 2 dagen) is ook een symptoom.

 

HARTKLEPZIEKTE

Typische symptomen van hartklepziekte, vooral bij mensen boven 65 jaa, zijn:

-Buiten adem zijn of duizeligheid bij inspanning die niet klopt met wat u gewoonlijk aan kunt. Dit kan vergezeld worden met symptomen van een hartaanval of hartfalen, zoals hierboven beschreven. 

FH (FAMILIAIRE HYPERCHOLESTEROLOMIE)

Alle symptomen die hierboven beschreven staan bij en persoon onder de 55 jaar die de diagnose FH heeft, een familielid met deze diagnose heeft of die een of meerdere familieleden heeft met een geschiedenis van hartziekte of beroerte.

#JustGo : ga naar de dokter als u iets merkt. Wacht niet.

 

 

Deze campagne is een initiatief van de Global Heart Hub samen met FH Europe. De campagne wordt ondersteund door:

European Society of Cardiology

World Heart Federation

European Atherosclerosis Society

Global Alliance for Patient Access

 

Praat mee in onze patiƫnten groep of zorgprofessionals groep.
Klik hier

REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy