Geplaatst februari 14, 2020

Valentijnsverhaal. Wie heeft er een gebroken hart gehad?

Het is Valentijnsdag. Veel mensen zijn dan extra blij en vieren hun liefde. Meestal voor elkaar, soms voor zichzelf. Het is altijd mooi om te beseffen hoeveel liefde er om je heen is. Tegelijktertijd weten we ook allemaal dat we vaak meer liefdes verloren hebben, en dat we nu 1 grote liefde hebben.

Het is Valentijnsdag. Veel mensen zijn dan extra blij en vieren hun liefde. Meestal voor elkaar, soms voor zichzelf. Het is altijd mooi om te beseffen hoeveel liefde er om je heen is. Tegelijktertijd weten we ook allemaal dat we vaak meer liefdes verloren hebben, en dat we nu 1 grote liefde hebben. In het algemeen. Het gebroken hart, dat is vaak qua emoties veel heftiger dan een positieve liefde. Hoe kan dat toch?

In onze taal, en andere talen van de wereld, zijn er zoveel uitdrukkingen met het hart erin verwerkt. En bijvoorbeeld in de symboliek door de eeuwen heen is het hart enorm belangrijk. Vaak iconisch voor de belangrijkste dingen in ons leven. En iedereen weet hoe je een hart tekent. Een onmiskenbare vorm. En er zit veel waarde en emotie aan gekoppeld. Hartelijk, harteloos, hartig. Het kan zoveel betekenen. Dus voordat we gedotterd konden worden, en voordat er open hartoperaties waren, speelde het hart al een centrale rol.

Altijd hebben we ook geweten dat het hart verbonden is met liefde en ook met emoties in het algemeen. Instinctief weten we dat al, ver voordat er cardiologen waren. Ook toen wisten we al dat een hart kon breken. Als je overmand wordt door emoties, en je verliest jezelf, dan kan je hart breken. Het kan ook letterlijk gebeuren. Het heeft in de cardiologie een Japanse naam Tako Tsubo. Lees maar. Je hart kan echt breken.

Soms is dat fataal. Maar vaak kun je er goed van genezen. En een spreekwoordelijk gebroken hart? Meest waarschijnlijk moet je dan echt door alle fasen van Kubler Ross heen gaan. Het kost echt tijd. En je moet jezelf niet verliezen en proberen los te laten. Want dat is vaak wat pijn doet. Loslaten. Liefde loslaten, ook als dat iets is wat ooit was en nu al vertrokken is, dat is soms het moeilijkste in het leven. 

Dit zijn de stadia die u door moet, voor u echt weer een heel hart hebt.

Ontkenning

Woede

Onderhandelen

Depressie 

Acceptatie

Lees hier meer over de stadia van Kubler Ross.

Tot slot, voor iedereen, geniet van Valentijndsdag. En vergeet niet van jezelf te houden.

Praat mee in onze patiƫnten groep of zorgprofessionals groep.
Klik hier

REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy