// Zorg algemeen

Zwangerschapswens (IST)

Sinds mijn kindertijd ben ik bekend de diagnose IST. Hiervoor heb ik voor een periode van +/- 15 jaar dagelijks beta-blokkers gebruikt. Deze heb ik recent en na overleg met de huisarts afgebouwd, waarna ik uiteindelijk met het hele gebruik ben gestopt. Dit, in verband met een zwangerschapswens.

Ik ervaar hierdoor geen toenemende klachten op het gebied van vermoeidheid, duizelingen, druk op de borst of anderszins. Wel is het hartitme aanzienlijk toegenomen. Tijdens het douchen meet ik bijvoorbeeld al een hartritme van 165 en voel ik de hartslag door mijn gehele hoofd "bonzen".

De cardioloog en huisarts stelden al voor het afbouwen van de medicatie dat ik probleemloos en zonder nadere begeleiding kon stoppen met het gebruik van betablokkers. Nader overleg was naar hun idee niet nodig.

Dit is natuurlijk prettig, maar tegelijkertijd merk ik aan mijzelf dat ik onzeker word van deze hartslag en niet gerustgesteld ben omdat ik niet begrijp hoe IST feitelijk in elkaar zit.

Mede hierdoor heb ik twee vragen, waarbij ik hoop dat iemand mij kan helpen.

1. Wat is IST nu exact en waarom is het niet gevaarlijk? Zijn er situaties te bedenken waarin het wel gevaarlijk is? (Ik weet bijvoorbeeld ook niet of ik mag sporten, omdat ik overal lees dat je rekening dient te houden met je maximale hartslag, maar mijn hartritme daar al ver boven ligt voor ik uberhaupt begonnen ben met sporten. Is een sporttest aan te raden?)

2. Tijdens een zwangerschap wordt het hart van de moeder extra belast, waarom zou dit geen gevaar vormen? Zijn er risico's of andere dingen waar ik rekening mee moet houden, bij een zwangerschap of bevalling?

Alvast heel hartelijk bedankt.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • R V avatar
  Beiden heel hartelijk dank voor de reactie en de geruststellende woorden. Ik vind het heel fijn dat u de tijd heeft genomen mijn verhaal te lezen en hier op te reageren: bedankt!

  0
 • N G avatar
  HalloAls ervaringsdeskundige van IST wil ik je doorgeven dat ik al 1 kindje heb en nu zwanger ben van 2e. Het kan dus inderdaad! Uiteraard is je hartslag veel hoger in zwangerschap en ben je meer moe dan een ander. Het kost allemaal dus veel meer energie. Ook ik sport nu toch ondanks hoge hartslag. Wel medische fitniss. Wellicht dat dit een optie is?

  0
 • P V avatar
  IST staat voor "inappropriate sinustachycardia", een normale hartslag die sneller is dan gemiddeld. Het normale hartritme wordt gemaakt door de sinusknoop; hier ontstaat het hartritme, wat normaal gesproken tussen de 50 en 90 slagen per minuut is, en bij inspanning, of bepaalde ziekten, zoals een bloedarmoede of te snel werkende schildklier, hoger kan worden. Sommige mensen echter hebben in rust een sinusknoop die een wat hogere frequentie geeft. Dit is geen ziekte, zoals bij echte hartritmestoornissen. Het lijkt dat de sinusknoop wat hoger staat afgesteld, zoals een thermostaat die hoger staat. We weten hier weinig van, maar wat we wel weten is dat het geen kwaad kan, en dat we er weinig aan kunnen doen, behalve met medicijnen de frequentie wat kunnen verlagen. Vergelijk het ook met lichaamslengte die wat te hoog is afgesteld; de meeste mensen zijn tussen de 1,5 en 2 meter, maar iemand die langer is dan 2m heeft geen ziekte.Zwangerschap is geen probleem; als U veel klachten heeft, kunnen b├Ętablokkers ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt (bijv labetalol is geheel veilig) Ook sporten kunt U zonder problemen doen, en niemand hoeft bang te zijn voor z'n maximale hartslag (hier kom je toch niet boven.....)

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy