// Zorg algemeen

zwangerschap en aangeboren hartklepafwijking

Ik begreep dat de aorta verwijd kan geraken tijdens de zwangerschap bij vrouwen die een 2 slippige aortaklep hebben. Mocht uit een controle blijken dat dit gebeurt: kan dit nadien dan nog vanzelf herstellen of is het blijvend? Indien blijvend: wat is dan de prognose? (Bloeddruk in rust +/- 100 om 60).

Als de diameter v/d aorta in het begin (aortawortel?) 31 mm en verderop 33 mm is, is dit dan wijder dan gemiddeld? (aangezien ik lees dat  tussen 20 - 35 mm als normaal wordt beschouwd).

(Klep werkt overigens normaal en diameter aorta is na 1,5 jaar onveranderd).


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

 • L d avatar
  Ik zou nog wat willen vragen op basis van voorgaande reacties: mijn cardioloog gaf aan dat het nog niet eerder voorgekomen was onder zijn patiënten dat iemand met een bicuspide aortaklep tijdens de zwangerschap een verwijding vd aorta kreeg. Ik vraag mij af hoe uw ervaringen zijn met de diameters zoals die in mijn geval zijn. (Daar heb ik mijn cardioloog niet specifiek naar gevraagd).Mijn diameters zijn overigens al 2 jaar onveranderd, ik ben 33, dus kan ik daaruit concluderen dat er in mijn geval geen sprake is van een zwakkere aanleg vd aorta?En mocht een kunst aorta buis noodzakelijk zijn: wat is dan het toekomstperspectief? (Risico's/nazorg/evt nieuwe operatie nodig etc).

  0
 • H P avatar
  Excuses voor de vertraagde reactie. Alle aortadiameters tot 35mm zijn normaal. Op grond van uw huidige diameters is er geen enkel aanknopingspunt om een toekomstig aneurysma te voorspellen. Met de huidige diameters is een zwangerschap over het algemeen goed mogelijk (maar raadpleeg voor uw individuele geval altijd uw cardioloog). Er is een risico op enige verdere verwijding tijdens de zwangerschap. Een percentage kan ik u helaas niet geven, die getallen ontbreken. Een bicuspide aortaklep is erfelijk; op een polikliniek cardiogenetica kunnen zij u hierover adviseren. Ik hoop uw vragen beantwoord te hebben.

  0
 • L d avatar
  Ik heb nog geen reactie ontvangen op mijn vraag van 21/6.

  0
 • L d avatar
  Ok bedankt maar is een diameter van 31 mm en verderop 33 mm is, wijder dan gemiddeld? (32 j). En aangezien hij verderop iets wijder is, zegt dit dan iets over de ontwikkeling van een evt toekomstige verwijding?Hoe vaak komt het voor dat de aorta bij een tweeslippige aortaklep verwijd geraakt tijdens de zwangerschap? Met andere woorden: is er een groot risico voor de eigen gezondheid?Wat is de erfelijkheidsfactor van een bicuspide aortaklep?Nogmaals bedankt!

  0
 • H P avatar
  Aorta's met een diameter van minder dan 35 mm in het opstijgende deel zijn inderdaad normaal van afmeting. Ook is uw informatie juist dat bij patiënten met een tweeslippige aortaklep gemakkelijker verwijding van dit deel van de aorta optreedt dan bij patiënten met een drieslippige klep. Dit kan ook tijdens een zwangerschap gebeuren en als deze afwijking bij u bestaat zal uw cardioloog u daarop controleren. Verwijding van de aorta is een blijvende afwijking die niet uit zichzelf herstelt en vaak in de loop van het leven verergert. Als de aorta te wijd zou worden zal uw cardioloog hem preventief laten vervangen door een stuk 'kunst-aortabuis'.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy