// Zorg algemeen

zich opbouwend onweer als trigger van ontsporend hartritme/ ventrikel tachycardie

Graag zou ik antwoord willen op onstaande vragen.

Ik ben op zoek naar onderzoekers/ specialisten met expertise specifiek op het terrein van ventrikel tachycardie die wordt getriggerd door zich opbouwend onweer, vooral in de maanden juni, juli en augustus. Ik ben onder behandeling. Slik betablokkers. Ablatie wordt overwogen. Maar de artsen kennen wel het verschijnsel dat tijdens onweer problemen kunnen optreden, maar niet mijn klachten die een aantal uren voorafgaand aan onweer beginnen, erger worden en weer stoppen bij de eerste onweersklap.

Ik heb een meteoroloog gevraagd wat er in die opbouwuren in de atmosfeer gebeurt. Het is vrij technisch verhaal. In de opbouw naar bliksem is het onderste deel van een onweerswolk negatief geladen en de aarde positief. Bliksemopbouw is de stroom van een negatief veld in de ionosfeer, anders gezegd van de negatieve lading uit de wolk, richting inmiddels overwegend positief geladen aarde. De aarde absorbeert de negatieve lading en voert die af, de aardkorst in. Er volgt direct erna een opwaartse stroom van positieve lading van aarde naar atmosfeer. Dat is de lichtflits, de bliksem die wij zien. Zodra dit gebeurt en de situatie komt in evenwicht, dan normaliseert ook mijn hartritme.

Kan ik dan concluderen dat ik kennelijk niet goed reageer op de opbouw van negatieve lading in de atmosfeer, maar zodra die lading in de aarde verdwijnt de toestand weer min of meer normaal is? De heftige hartritme stoornis vorig jaar augustus verdween bij de eerste klap onweer. Of is het juist het positief geladen raken van de aardkorst dat de problemen veroorzaakt? Of beiden?
En zou het kunnen zijn dat lage (of juist hoge) luchtdruk eveneens een negatieve invloed heeft?
In elk geval zijn zoals gezegd de maanden juni, juli en augustus voor mij het lastigst/ onrustigst. Vorig jaar heb ik precies deze drie maanden vrijwel non-stop in een warme werkkamer aan een project gewerkt, met de computer, temperatuur geregeld rond de 30 graden. Op 31 augustus was het project klaar, ging het prompt mis en belandde ik in het ziekenhuis. Maar daarna waren er nauwelijks klachten meer (weliswaar onder bescherming van bètablokkers). Tot begin deze maand de onrust weer toesloeg.
Wat ik me afvraag is of er een manier is of bedacht kan worden om mezelf tegen deze atmosferische onrust te beschermen.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • T d avatar
    Ik lijk te zijn gebouwd op noordelijke streken. Zag dat Scandinaviƫ vrijwel geen onweer heeft. Een deel van de familie zou Noorse wortels hebben. Misschien moet ik maar emigreren.

    0
  • A M avatar
    Ik kan op uw vraag alleen maar in z'n algemeenheid antwoord geven. Ik moet u zeggen dat ik deze samenhang in de praktijk nog niet ben tegengekomen. Ook uit de literatuur herinner ik mij niet dit ooit te hebben gelezen. De ervaring is dat ritmestoornissen zelden 'strak' wetmatig optreden. Ik ben technisch onvoldoende onderlegd om uw verhaal te kunnen weerleggen of bevestigen. Ik vrees dat dat voor de meeste cardiologen geldt. Een eenmalige observatie zal een cardioloog dan ook onvoldoende overtuigen. Wellicht kunnen doorlopende registraties, zoals bijv gedaan kunnen worden met Holters en (evt. implanteerbare) loop recorders aanvullende aanwijzingen geven omtrent uw veronderstelling.vooralsnog lijkt het mij niet aangewezen om ingewikkelde technische vorzieningen te treffen om het spel van laden en ontladen langs u heen te laten gaan.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy