// Zorg algemeen

Xarelto

Momenteel neem ik Marevan-bloedverdunner. Mijn behandelende arts stelt voor om over te schakelen naar Xarelto. Graag vernam ik voor- en nadelen van deze medicatie? Wat zijn eventuele bijwerkingen? Is deze medicatie geschikt in het geval van een hartklepaandoening?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Dat is een interessante en vaak terugkerende vraag.Er bestaan allerlei verschillende soorten bloedverdunnende medicijnen, die allemaal hun eigen indicatie hebben. Zo wordt er aan bijna alle hartpatiënten een 'aspirientje' voorgeschreven om de kans op (een nieuw) hartinfarct te verkleinen.De middelen die u beschrijft (Marevan en Xarelto) zijn middelen die binnen de cardiologie vaak gegeven worden om de kans op een beroerte (CVA) te verlagen bij patiënten met boezemfibrilleren.Marevan is een zogenaamde vitamine K-antagonist. Vergelijkbare middelen zijn acenocoumarol (sintrom) en fenprocoumon (marcoumar). Deze tabletten worden al tientallen jaren voorgeschreven, er is dus veel ervaring mee. Nadeel is dat de mate van bloedverdunning (effectiviteit) geregeld gemeten moet worden in het bloed. Dit wordt gedaan door de trombosedienst, zij passen ook eventueel de dagelijkse dosering aan. Dat is dan ook meteen het grootste nadeel. Je moet om de zoveel tijd bloed laten prikken, ook als je bijvoorbeeld langer op vakantie gaat. Tegenwoordig zijn er wel mogelijkheden om (net als suikerpatiënten doen) zelf je bloedwaardes te bepalen en de dosering aan te passen. Je kunt daar een training voor krijgen via de trombosedienst.Xarelto is een zogenaamd 'nieuw' antistollingsmiddel. In grote onderzoeken zijn deze middelen (Xarelto, Pradaxa, Eliquis) net zo effectief als Vitamine K-antagonisten. Bij het onderzoek met Xarelto bleken zelfs minder bloedingen in het hoofd voor te komen. Ook een voordeel van deze nieuwere tabletten is dat er geen metingen gedaan hoeven te worden door de trombosedienst. Beide categorieën bloedverdunners (nieuwe middelen en de vitamine K-antagonisten) verdunnen zoals de naam al zegt het bloed. Dat is prima, want dat is ook de beoogde werking. Dunner bloed geeft minder kans op stolselvorming in het hart en dus minder kans op beroerte. Dunner bloed heeft natuurlijk ook nadelen: meer kans op bloedingen en als je bloedt, duurt het langer voordat het stolt. Als je je bijvoorbeeld stoot kan dat gemakkelijk leiden tot bloeduitstortingen en blauwe plekken. Buiten het wel of niet gecontroleerd hoeven te worden door de trombosedienst (Marevan wel, Xarelto niet) is er nog een belangrijk verschil: in het onverhoopte geval van een ernstige bloeding (dat is gelukkig zeldzaam), bv door een ongeval, is er een 'tegengif' (tegenwerkend middel) in het geval van Marevan en de andere vitamine K-antagonisten. Zoiets is er niet voor de nieuwere middelen, zoals Xarelto. Gelukkig is de kans op zo'n ernstige bloeding natuurlijk klein.De voordelen en nadelen moeten dus tegen elkaar afgewogen worden.Buiten een verhoogde bloedingsneiging (het bloed is nu eenmaal dunner) zijn de specifieke bijwerkingen van Xarelto verder vrij zeldzaam.De nieuwe bloedverdunners worden niet gegeven aan mensen met een kunsthartklep. Succes met de keuze.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy