// Zorg algemeen

Wie heeft er ervaring met het hardlopen met een pacemaker?

Met meer dan 20 marathons in de benen heb ik begin dit jaar een ablatie ondergaan en in juli een een pacemaker geplaatst gekregen. Voor het plaatsen van de pm, type Boston, was mijn min. bpm 38 en mijn max. bij max. inspanning 107. De pm staat nu ingesteld op min. 60 bpm en max. 150 bpm. 18 oktober heb ik een halve marathon lekker uitgelopen met een gemiddelde 142 bpm. Nu wil ik proberen ook weer een hele marathon te gaan lopen. Vraag: Heeft  iemand ervaring met het lopen van een marathon met pacemaker? Hoe kun je bijv. berekenen op welke bpm je dan het best kunt lopen etc. 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • S V avatar
    Ik heb sinds augustus 2013 een pacemaker (boston vitalio) en inmiddels al weer 3 marathons en een ultra gelopen. Bij mij wordt de hoogte van de hartslag bepaald dvm een ademhalingssensor. Het isi voor de technicus wel even puzzelen geweest om die goed in te stellen. En ik heb mijn maximale hartslag ook hoger in laten stellen anders was het voor mij niet echt trainbaar (minimaal 45 , maximaal 170). Mijn eigen maximale hartslag lag destijds op 180. Ik train overigens niet meer op hartslag maar echt op tempo's. De hartslagmeter gaf zo vaak foutieve weergave dat het eerder tegen dan mee werkte. De trainingstempo's bepaal ik op grond van mijn recente wedstrijd tijden.

    0
  • A M avatar
    De belangrijkste vraag is wat uw pacemaker doet tijdens het hardlopen. Het is zeer wel mogelijk dat u pacemaker tijdens sporten alleen maar kijkt en niet nodig is om uw hart te stimuleren. In dat geval kunt u de hartfrequenties aanhouden van voorheen.Het is ook mogelijk dat alleen de hartboezem wordt gestimuleerd tijdens inspanning. In dat geval is het belangrijk te zoeken naar de instellingen van de pacemaker. Die moeten zo zijn dat het hartfrequentiegedrag het normale gedrag benadert. Bij het zoeken naar de juiste instellingen is het belangrijk dat u dit doet op de loopband en niet op de fiets, want anders is er een ander frequentiegedrag. Bij fietsen wordt bijv een lagere maximale hartslag gehaald dan bij hardlopenTenslotte is het ook mogelijk dat er bij u stimulatie is van de rechter hartkamer. Pragmatisch kunt u de situatie dan benaderen net als bij boezemstimulatie. Mogelijk merkt u echter dat u dan minder presteert. De aansturing van de hartkamers vindt dan nl plaats vanuit een andere plek dan vanuit het normale geleidingssysteem gebeurt, waardoor er ook subtiele verschillen in de samentrekking van het hart kunnen optreden. Mogelijk is daarbij de pomp-prestatie dan iets minder, wat u kunt merken als minder PK's in de motor. Of dit dan te compenseren is met hogere frequenties is de vraag. Dat kan alleen proefondervindelijk worden uitgezocht.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy