// Zorg algemeen

Wel of niet opereren bij lekkende mitralisklep

Oktober 2013 zijn bij mij 2 stents geplaatst na hartinfarct. Sindsdien weinig tot geen klagen. Wel vermoeid bij inspanning deed ik af met slechte conditie en had er voor de rest ook niet zoveel last van.

Mei dit jaar constateerde men bij jaarlijkse controle lekkende mitrailisklep. Als ik me goed zou voelen hoefde men niet direct te opereren maar er zou een "point of no return" zijn. Is dat zo?

In overleg met cardioloog besloten nu maar direct door te pakken.

Daarom een slokdarmechografie gehad.

Terugkomend bij Cardioloog conclusie:gradatie IV van lekkende hartklep maar eerst nog een katheterisatie om te kijken of er nog andere problemen zijn die ze direct mee konden nemen. Laatste katheriatie en drukmeting was van oktober 2015.

Na katherisatie adviseert hartteam van ziekenhuis niet te opereren omdat ik er nu te weinig last van zou hebben. Het gaat er mij niet om dat ik van een last af kom maar meer nog dat ik preventief geholpen wordt. Wil namelijk niet hetzelfde overkomen als m'n vader en andere familieleden. 

Overigens bij nader inzien heb ik wel de klachten zoals: nachtplassen, na douchen ongekend lage bloeddruk 56/84, duizelingen/zwart voor de ogen, verslikken, vermoeid bij inspanning.

Morgen weer naar de cardioloog of kan ik maar beter direct naar een ander? Behandelend cardioloog zit niet in het Hartteam van het ziekenhuis waar ik katherisatie en TEE heb gehad. Communiceren blijkbaar ook slecht gezien de onbeschikbaarheid van volledige dossiers.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Een belangrijk en herkenbaar probleem. Ik zal proberen uw vragen zo compleet mogelijk te beantwoorden.Een lekkende mitraalklep is een veel voorkomende hartklepaandoening. De richtlijnen die advies geven met betrekking tot diagnostiek en behandeling van deze hartklepaandoening zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeksresultaten en op de mening van wereldwijde experts op dit gebied.Grofweg komt het er op neer dat met name graad 4 oftewel ernstige mitraalkleplekkage in aanmerking komt voor chirurgische behandeling, mits er klachten bestaan (verminderd inspanningsvermogen, kortademigheid etc.) of tekenen dat het hart last heeft van de lekkage (boezemfibrilleren, drukverhoging in de longslagader, achteruitgang van de pompfunctie van het hart). Er is ook een mogelijkheid in de richtlijn om te overwegen een ernstige mitraalkleplekkage zonder klachten te opereren, maar dan moet de kans dat de klep volledig gerepareerd kan worden (de klep wordt dan dus niet vervangen door een prothese) vantevoren als zeer hoog worden ingeschat.Alle patienten waarvan hun eigen cardioloog denkt aan een operatieve hartklepingreep worden besproken in een zogenaamd hartteam van een ziekenhuis met een hartchirurgische afdeling. In dat team zit minimaal een hartchirurg en een ter zake kundige cardioloog.Als het hartteam eerder heeft geoordeeld dat ingreep nog niet nodig is omdat er geen klachten zijn, en er zijn nu wel klachten, dan is het inderdaad verstandig om uw eigen cardioloog van uw klachten op de hoogte te stellen en samen te bespreken hoe verder: nieuwe beoordeling door het hartteam met deze nieuwe informatie? Een second opinion is uiteindelijk ook mogelijk. Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy