// Zorg algemeen

Wel of geen lqts?

Gisteren ben ik tijdens het hardlopen onwel geworden. Een fietser zag me tijden het lopen onderuit gaan en na een paar schokken in mijn armen stil blijven liggen. Hij heeft 112 gebeld omdat hij even meende geen hartslag en ademhaling te bemerken. Kort daarna kwam ik echter spontaanweer bij en ik was meteen helder. De ambulanceverpleegkundigen stonden er toch op me naar het ziekenhuis te brengen; mijn bloeddruk was prima en het ecg was ‘rustig’ met alleen een QTc van 480ms, maar ik heb nou eenmaal een DNA-mutatie die leidt tot lqts1....... Dus heb ik ingestemd met EHH. Daar bleek het bloedonderzoek niet afwijkend, bloeddruk prima en ook het ecg was niet veranderd. Ik mocht dus naar huis, gelukkig. Volgens de dienstdoende cardioloog was ik flauwgevallen door sporten tijdens warm weer. Op mijn vraag of nodig (of veiliger) is dat ik toch weer bètablokkers zou gaan gebruiken zei hij ‘dat ik helemaal geen lqts heb omdat de qt-tijd niet echt verlengd was?’  Mijn vraag of hij bedoelde dat in deze onwelwording volgens hem lqts geen rol speelde, gezien de niet extreem verlengde qt-tijd wuifde hij weg en herhaalde ‘Je hebt geen lqts, leg dat nou maar naast je neer....’ We hebben het ziekenhuis in verwarring verlaten: DNA-onderzoek heeft een mutatie op het gen voor lqts1 aangetoond, maar bij een normaal ecg heb ik geen lqts? Graag uw uitleg, waarvoor alvast dank.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • P V avatar
    Nog een kleine aanvulling. Een normale QTc-tijd sluit een ritmestoornis als gevolg van een lang QT syndroom niet uit. Met name mensen met een type 1 LQTS kunnen pas bij inspanning QT verlenging laten zien.

    0
  • P V avatar
    Ik denk dat verdere analyse wel nodig is. Een wegraking tijdens inspanning bij iemand met een genetisch aangetoond lang QT syndroom type 1 (LQTS-1), en een QTc tijd van 480ms (wat wel te lang is), is een potentieel gevaarlijke ritmestoornis tot het tegendeel bewezen is. Ik zou U willen adviseren om dit binnenkort met Uw eigen cardioloog te bespreken en tot die tijd niet te sporten.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy