// Zorg algemeen

Wat nu te doen?

Beste artsen,

Ik (man,42 jaar) heb lone aanvalsgewijs boezemfibrilleren. Na een aantal aanvallen zonder medicijnen, een aantal aanvallen met medicijnen vorig jaar september een longvenen ablatie gehad. Toen ook een efo gehad, om een eventuele andere ritmestoornis op te sporen (overigens niet gevonden). Tijdens het onderzoek ook veel activiteit in 2 van de 4 longaders gevonden.

Begin dit jaar gestopt met medicijnen. Afgelopen half jaar nog nooit zo goed gevoeld. Geen AF, geen overslagen, vertrouwen en hoop dat het wel eens definitief opgelost zou kunnen zijn.

Helaas. Gisteravond na mijn klassieke trigger (avondje sporten, glaasje wijn en aan het einde van de avond) en nu weer eens  bij het drinken van een glas koud water plotseling een hele snelle regelmatige hartslag die na 2 minuten plotseling overging in veel lager ritme maar onregelmatig. Vandaag weer succesvolle cardioversie. Nu ernstig teleurgesteld en weer onzeker. 

Nu de vraag wat te doen

- tweede ablatie ?

- afwachten en een eventueel nieuw AF accepteren?

- weer aan de medicijnen?

Verder blijf ik het opvallend vinden dat mijn af altijd snel en regelmatig begint. Kan dit ook vanuit de longaders komen om vervolgens snel over te gaan in af. Ik lees dit nooit en een andere ritmestoornis als af trigger is volgens mij met het efo uitgesloten. 

Met dank voor de antwoorden

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • J H avatar
    Geachte heer Veel Dank voor uw snelle antwoord. Nog een verdiepende vraag.Ik begrijp niet zo goed hoe die eventuele andere ritmestoornis zich verhoudt tot de hoge activiteit in 2 van de 4 longaders. Deze activiteit is namelijk gezien bij het EFO. Gezien de hoge activiteit zou je toch zeggen dat die haard de enige bron is van het ontstaan van mijn AF en wel de klassieke. Of kan die activiteit ook eerst een snel ritme ingang zetten? Of zijn er mogelijk twee bronnen van ontstaan, die regelmatige en de klassieke longader. Zoals gezegd in 80 procent van de gevallen eerst snel en regelmatig en daarna af. In de andere gevallen de klassieke, dus gelijk AF.

    0
  • L D avatar
    Uw analyse en vragen zijn terecht.Als het AF voorafgegaan wordt door een snelle regelmatige hartslag dan is de gedachte aan een andere ritmestoornis (die vaak eenvoudig te behandelen is), die het AF uitlok, terecht.Mijn voorstel zou zijn om nu nog even niets te doen en bij een volgende episode opnieuw te ableren (en dan opnieuw kijken naar uitlokkende andere ritmestoornissen). Afhankelijk van de techniek moet het bij mensen zoals u in 20-40% van de gevallen voor een 2e keer. Gezien uw leeftijd zou ik medicijnen niet een blijvende oplossing vinden.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy