// Zorg algemeen

Wat bedoelt men met een hoog vsd?

Wat wordt er bedoeld met een hoog vsd? Moeten deze altijd gesloten worden? En hoe zit het met het risico op endocarditis als het gedicht is middels een patch. 

 

Alvast bedankt,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • L avatar
  ,Een VSD wordt meestal op de baby-leeftijd ontdekt. Het gat wordt, als het hart groeit, relatief kleiner omdat het gat zelf niet groter wordt. Kleine VSD's worden daarom niet gesloten en kunnen spontaan sluiten. De kindercardioloog zal dit moeten beslissen. Hoe groot de kans op endocarditis is, weet ik niet maar lijkt me heel klein.Een strecptococ oralis is een verwekker, maar er zijn vele andere verwekkers. Mensen die endocarditis oplopen hebben de domme pech dat er een bepaalde bacterie in de bloedbaan en op een klep of andere (afwijkende) structuur zoals een VSD binnen in het hart gaat zitten. Soms is dat een in aanleg afwijkende klep, maar vaak ook een normaal aangelegde hartklep. Het kan zijn dat de ene mens gevoeliger voor zo'n infectie dan de andere is vanwege een (tijdelijke) verminderde afweer of andere nog onbekende oorzaken.

  0
 • D S avatar
  cardioloog,Dank voor je bericht! Mijn vsd is inmiddels gesloten nadat ik endocarditis heb opgelopen. Maar ik begrijp uit je bericht dat het niet per definitie wordt gesloten, hoe groot is de kans op endocarditis dan als besluit niet te opereren? En hoe is het mogelijk dat je dit via de mond door streptokokken oralis dit oploopt. Ben je dan vatbaarder voor dit soort infecties? Niet iedereen met een vsd loopt dit op.

  0
 • L avatar
  ,VSD staat voor Ventriculair Septum Defect. Dit betekent dat er in de afscheiding tussen de rechter en linker hartkamer (het "septum"), een gat zit. Als het gat te groot is, is het slecht voor de werking van het hart en kan het chirurgisch worden gesloten met een "patch". Deze patch is een matje van kunstsof of van lichaamseigen weefsel. Het septum loopt van de punt van het hart naar het vlak waar de hartkleppen zitten. Als het gat meer naar de kleppen toe zit, dan sprake van een hoog VSD. Een hoog VSD, dus in de nabijheid van de kleppen, dient vaker te worden gesloten om lekkage van de kleppen in toekomst te voorkomen.De afweging om te opereren moet altijd zorgvuldig per patiƫnt worden afgewogen.Bij een behandeld VSD met een restafwijking ter plekke van een patch waardoor het overgroeien met lichaamseigen materiaal wordt belemmerd is er een levenslange noodzaak tot endocarditis profylaxe. Ook komen patiƫnten komen in aanmerking voor endocarditisprofylaxe in de eerste zes maanden na sluiting van het VSD.Zie ook:https://www.hartstichting.nl/downloads/brochure-bacteriele-endocarditisDe kans op het ontwikkelen van een endocarditis bij een behandeld VSD ligt tussen de 2 en 3% over periode van 25 jaar na behandeling.Er zijn speciale (kinder)cardiologen die hier in gespecialiseerd zijn, de zogenaamde congenitale cardiologie.

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy