// Zorg algemeen

Wanneer wordt er gekozen voor cryoablatie

Geachte cardiologen,

Ik heb zelf 2x een ablatie ondergaan ivm ritmestoornissen rechter hartkamer (ARVC). Er is toen gebrand. Een zus van mij heeft aanvalsgewijs boezemfibrilleren en krijgt een cryoablatie. Wanneer wordt daar voor gekozen? Is dat afhankelijk van het soort ritmestoornis?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Het hangt inderdaad van het type ritmestoornis af, welke ablatie-techniek wordt gebruikt. Bij ablatie voor boezemfibrilleren is het de bedoeling om cirkel-vorige littekens te maken (van 4-5 cm in het rond) rondom de inmondingen van de 4 longaderen. Dat lukt heel goed met de cryo-ballon, die dat in 1 keer kan bereiken.Bij ARVC werkt de dokter meer als een "scherpschutter". Je wilt heel gericht enkele plekjes uitschakelen, die op allerlei plekken kunnen liggen, dus daarvoor heb je een kleine, goed manoeuvreerbare catheter nodig, en dan gebruiken we RF (radiofrequente energie, waarmee je brandt). Soms wordt er ook met een kleine cryo-catheter behandeld, maar alleen als er veel kans is op het beschadigen van andere structuren, zoals de AV-knoop; je kunt het effect namelijk beter doseren, maar dan is cryo wel minder effectief dan branden.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy