// Zorg algemeen

waarom continu antistolling bij zelden paroxysmaal atriumfibrilleren?

In een eerder bericht is positief gesproken over een “pill in the pocket”, ik neem aan dat dit meestal flecanoide is, te gebruiken door mensen die af en toe last hebben van BF. Ik heb flecanoide nu twee keer gebruikt, nadat ik een jaar geleden voor het eerst BFde. Mogelijk daarmee de aanvallen gecoupeerd. Ze duurden 1,5 -2 uur.

Ik slik nu een jaar braaf elke dag het antistollingsmiddel dabigatran, omdat ik, vanwege het feit dat ik vrouw ben en (sinds de eerste aanval van AF goed behandelde) hypertensie heb, en dat daarom volgens de desbetreffende score moet doen.

Het staat me steeds meer tegen om met de antistolling door te gaan omdat ik maar zo zelden AF heb. Volgens mij merk ik uitstekend in elk geval overdag wanneer ik zou atriumfibrilleren. Ik ben hier zeer alert op. Een van de drie keren dat ik fibrilleerde was 's nachts, kort na het inslapen. Hier werd ik wakker van.

Mijn vraag is: slik ik nu die dabigatran omdat verondersteld wordt in de richtlijn dat ik als patient (langdurig? na hoeveel tijd vormen zich stolsels?) atriumfibrilleren niet zou merken? Omdat er onderzoeken zijn dat (oudere) patienten dit niet door hebben?
Min idee zou zijn om dabigtran ook als “pill in the pocket” te nemen op het moment dat ik door heb dat ik weer boezemfibrilleer, het heeft immers na 2 uur al een anti stolling effect.
Mijn cardioloog wil hierover de discusie niet aangaan.

Graag uw mening, waarvoor dank.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

  • H V avatar
    Hi,Food for though...ik ben niet de Dr maar heb hier wel gedachten over.Wat er eigenlijk staat ( outcome study ), is dat des te vaker je AF hebt des te meer risico...Wat Dr schreef ,is dat het bekend is dat veel AF patiënten niet weten dat ze AF hebben omdat ze het niet voelen en dat er ook patiënten zijn die weten dat ze AF hebben, aanvalsgewijs, maar dat het ook heel goed zou kunnen dat jij meer aanvallen hebt dan je denkt ( bv tijdens je slaap of overdag en deze misschien niet voelt. Als dat zo zou zijn dan zou je meer aanvallen hebben dan jij denkt en zou je dus een hoger risico lopen op stroke. Een PIP approach is dan onwenselijk omdat je dan simpelweg te laat bent ( mss zit er al een stolsel in het hartoortje ) of elders....Vandaar dat er dan continuantistolling gebruikt moet worden.Er worden behoorlijk wat mensen met een stroke opgenomen waarna blijkt dat de onderliggende oorzaak silent AF was.....Als het jou zo tegenstaat om antistolling te gebruiken, dan zou ik dit voorleggen bij mijn cardio en pogen daar een gezamenlijke consensus in te vinden..Verstandig zou ook zijn een langtijd monitoring toe te passen om te kijken of jouw waarneming over het aantal aanvallen van AF correspondeert met de uitkomst van de monitoring.Ik kan volledig begrijpen dat de medicatie je tegenstaat maar de keerzijde is natuurlijk ook dat de behandelend arts te handelen heeft naar een protocol en natuurlijk niet wil dat jij een stroke krijgt terwijl dat misschien voorkomen had kunnen worden.

    0
  • R R avatar
    Goede avond,Dr heeft mij uitgebreid geantwoord op bovenstaande vraag en ik heb zijn advies gevolgd. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heb ik nog vijfmaal korte episodes van paroxysmaal AF gehad en dagelijks dabigatran geslikt. Ik heb het idee dat sinds ik na mijn laatste AF in april 2018 mium ben gaan slikken, dit mijn hart rustiger heeft gemaakt, geen AF dus en ook bijna geen extrasystoles meer. Placebo of niet, ik ga er mee door.Mijn vraag is eigenlijk dezelfde als hiervoor: iis het echt zinvol om elke dag dabigatran slikken ter preventie van een mogelijk CVA, ervan uitgaand dat ik het door heb wer ik AF. Ik las een onderzoek vandaag waarin gekeken is naar de duur van het paroxysmale AF in relatie tot het risico op CVA. https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2681476Ik heb na dit lezen toch het idee dat voor mij een afweging gemaakt kan worden om onmiddellijk met dabigatran te beginnen als ik merk dat ik AF heb; en dat merk ik (overdag) binnen 5 seconden.... Even los daarvan zou ik graag uw mening horen over de afweging die ik zelf gemaakt heb tijdens een fietsvakantie van een week afgelopen maand, waarbij ik het risico om te vallen en daarbij erger dan nodig te bloeden groter vond dan het risico op AF, en ik dabigatran alleen voor de nacht heb gebruikt. Vast bedankt voor het kritisch meedenken, met groet van een wat gefrustreerde patiente.

    0
  • P P avatar
    .Ook bij mij geldt dat sinds ik Flecainide Bisoprolol Omeprazol en Ascal slikt het erg moeilijk is mijn gewicht redelijk te houden. Eet gezonder dan ooit, rook niet maar kilo erbij gaat te gemakkelijk maar eraf krijgen is een ramp. Inmiddels 20 kg zwaarder en dat komt echt niet door de medicijnen zegt .! En toch fiets ik op mijn racefiets 100 km in 4 uur waarbij je 6000 Kcal verbrand. Volgens mij komen ze er bij mij aan. :)

    0
  • m b avatar
    oh...pardon,dit had onder de ritmestornissen moeten staan.

    0
  • m b avatar
    Betere levenskwaliteit na Ablatieİk,man van 50 had sinds 4 jaar last van (erfelijke) stoornissen,en heb 4 maanden geleden een ablatie ondergaan.Dit is een technisch hoogstaande operatie,maar eigelijk een fluitje van een cent,bij de drukverbanden is het wel even doorbijten !De eerste 2 weken liep ie slechter dan voorheen,maar na 5 weken liep ie al geweldig !Toen ik 3 maanden later stopte met de Betablokkers had ik 2 dagen lichte hoofdpijn,dit waren dus gewoon ontwenningsverschijnselen,Betablokkers is gif !Bijwerkingen als koude voeten en weinig fut zijn ingeruild voor een krachtigere pols.Nou valt er best te leven met een dagje koude voeten,maar voor langere tijd een slechte bloedcirculatie zal hoogst waarschijnlijk later wel problemen opleveren.Dat je langzaam maar zeker zwaarder word weet de farmacie mooi buiten de bijsluiter te houden,ik was in 4 jaar 10 kg aangekomen .Overgewicht is een groot probleem,dat weet ieder mens,maar je loopt wel langzaam in de val ! Door meer sporten dan voorheen gecombineerd met veel salades is er in een maand alweer 2 kg af,op naar het oude gewicht en een gezonde oude dag zou mooi zijn.

    0
  • L D avatar
    Ik kan me heel goed voorstellen dat u deze vraag stelt. Er zijn 2 belangrijke redenen dat het advies is om toch de richtlijnen te volgen en de bloedverdunners in te nemen:1. We weten heel goed, bijv bij mensen met pacemakers of andere apparaten die continue het hartritme kunnen meten, dat boezemfibrilleren en klachten heel slecht gecorreleerd zijn. Ik bedoel daarmee dat we heel goed weten dat mensen soms het boezemfibrilleren voelen, maar even vaak ook niet! Klinkt gek, maar het is nou eenmaal zo. Nu weet ik dat dit voor de grote groepen geldt, en er altijd individuele uitzonderingen zijn, maar dit is wat we zeker weten.2. Beroertes bij patienten met boezemfibrilleren treden niet alleen op tijdens het boezemfibrilleren. Uit diezelfde studies bij pacemaker-patienten weten we dat de beroertes ook na een periode van bijv 4 maanden zonder boezemfibrilleren zomaar optreden, en dat het boezemfibrilleren 1 week naar de beroerte pas weer optreedt. Dus, er is een relatie tussen boezemfibrilleren en beroertes, maar die is veel complexer dan een directe relatie. We weten daar dus nog lang niet het fijne van.Wel weten we dat pradaxa, en de andere bloedverdunners heel goed beschermen. Ik begrijp uw twijfel, maar deze 2 redenen helderen wellicht wat op.

    0

Je moet Inloggen om te reageren