// Zorg algemeen

Waar dienen pacemakerdraden voor als ik geen pacemaker heb?

Beste heer/mevrouw,

Ik ben op mijn achtste geopereerd aan mijn hart. Mijn aandoening was een 'Coronair fistel van rechter coronair arterie naar rechter ventrikel'. Mijn borstkast is open gezaagd en ze hebben een spiertje weggebrand. Mijn moeder heeft altijd gezegd dat ze mijn borstkast hebben vast gezet met onder andere krammetjes.

Ik heb sindskort een knieblessure en hiervoor moest ik een mri-scan laten maken. Ik moest echter eerst een vragenlijst beantwoorden en een van deze vragen was of ik metaal in mijn lichaam heb zitten. Ik herinnerde me nog wat mijn moeder zei en gaf aan dat dit waarschjinlijk het geval was. Om het zeker te weten heb ik contact gezocht met het ziekenhuis waar ik geopereerd ben. Ik heb het verslag van mijn operatie vervolgens thuis ontvangen en hier staat het volgende in:

"Inbrengen 2 drains, 2 ventriculaire en 2 atriale pacemakerdraden. Sluiten in lagen."

Hierdoor mag ik inderdaad geen mri-scan laten maken. Dat is nog best op te lossen (ik ben nu doorverwezen naar een orthopeet), maar wat mij zorgen baart, zijn die pacemakerdraden. Waarom zitten die daar? Is dat omdat ik kans maak op een pacemaker ooit? Want dat zou juist voorkomen moeten zijn met de operatie. Ik heb verder ook nooit een controle gehad en dat baarde me al een klein beetje zorgen. Nu ik dit weet, heb ik meer zorgen hierover.

Kunt u mij alsjeblieft meer vertellen over deze pacemakerdraden en wat de functie daar precies voor is? En mij vertellen of het normaal is dat ik geen controles meer heb gehad?

Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Met vriendelijke groet.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • F S avatar
    Ik kan me voorstellen dat dit operatieverslag je verbaasd.Bij bepaalde hartoperaties kan het nodig zijn om kort na de operatie het hart te ondersteunen met een pacemaker. Er worden dan tijdens de operatie pacemakerdraden achtergelaten die via de huid het lichaam verlaten en waar indien nodig tijdelijk een uitwendige pacemaker aangesloten kan worden.Als na een aantal dagen blijkt dat deze ondersteuning niet of niet langer nodig is dan worden deze pacemakerdraden direct verwijderd op dezelfde manier als de 2 drains die destijds zijn ingebracht worden verwijderd namelijk gewoon door er aan te trekken. Ik vermoed dus dat ook bij jou de pacemakerdraden waar in het operatieverslag sprake van is tijdelijke pacemaker draden zijn geweest en dat deze in de eerste dagen na de operatie weer zijn verwijderd.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy