// Zorg algemeen

Vragen m.b.t. extrasystolen en bradycardie

Goedendag,

Ik heb al sinds mijn rond mijn 12e last van extrasystolen. Inmiddels ben ik 24. Ik heb ze gebruikelijk 1 of 2x per dag, maar de laatste tijd lijken ze meer voor te komen.

Ik heb wel een vraag hierover. Ik ervaar ze op verschillende manieren. Meestal is het de normale vroege hartslag - pauze - harde slag. Maar soms voelt het alsof er een fladder is in mijn borst. Het houdt nog geen paar seconden aan. Het voelt als twee korte slagen achter elkaar - pauze - harde slag. Is dit een andere soort extrasystole of toch iets anders? Ik heb ook wel eens een paar keer vroege hartslag - pauze - harde slag - vroege hartslag - pauze - harde slagachter elkaar, maar dat voelt anders.
Heel soms voel ik ook dat mijn hart normaal slaat maar dat ik me tijdens de slag wel eventjes duizelig voel worden. Daarna gaat het bij de volgende slag weer weg. Bij de meeste extrasystolen ervaar ik overigens geen klachten behalve dat ik ze voel.

Ik ben vorig jaar met redelijk veel succes behandeld voor mijn angststoornis. Maar mijn extrasystolen zijn niet echt minder geworden na de behandeling. 

Ik ben reeds wel bij de dokter geweest voor mijn hart. (Het volgende gebeurde trouwens na mijn behandeling voor mijn angst)

Net nadat ik had ontbeten begon ik met het versjouwen van een zwaar bankstel. Door want onoplettendheid had ik mijn duim hierbij gekneusd. Ik ben gelijk mijn duim onder de koude kraan gaan koelen. Hierbij werd ik misselijk en merkte dat mijn polsslag erg laag was- rond de 30 slagen per minuut. Daar schrok ik van, ben gelijk gaan zitten en daarna was het over. Geen last van duizeligheid o.i.d. Al met al denk ik dat het nog geen 15 seconden heeft geduurd. Ik ben hiervoor dus naar de dokter geweest, die heeft geluisterd naar mijn hart en mijn bloeddruk opgemeten. Geen ruis en bloeddruk prima. Ook is er genoeg zuurstofopname in mijn bloed (deze is tot op heden gemiddeld 135/80, ik meet ook thuis). Hij zei dat 'het mogelijk was dat je hart na zo veel inspanning en onder die omstandigheden wel eens traag gaat slaan' en vond verder onderzoek d.m.v. een ECG niet nodig. Het stelde me wel al redelijk gerust maar is dit terecht? Het is verder niet nog eens voorgevallen, ook niet tijdens vergelijkbare inspanning.

Ik ervaar overigens geen oververmoeidheid, dat ik snel buiten adem ben, ben nog nooit flauwgevallen, etc. Ik ervaar wel eens wat duizeligheid (zodra ik dit merk meet ik mijn bloeddruk, tot op heden altijd normaal) en een brandende pijn op de borst en tussen de schouderbladen. Maar dat laatste is zeer waarschijnlijk te weiten aan een slechte houding (ik zit veel voor mijn werk) en maagzuur. Er is geen correlatie tussen maagzuur en hartaandoeningen toch?

Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • S R avatar
    Hallo,Ik herken heel veel van wat u beschrijft! Ook ik voel de extrasystolen meestal als een "slag" of doffe "dreun" maar ook als een "fladder". Ik ben zelf hypoochonder van aard en dat maakt het erger, want de angst om een hartprobleem te hebben lokt bij mij de extrasystolen weer uit. Zelf heb ik op deze site geruststelling gevonden, maar die geruststelling helpt vaak maar even, helaas. Met mijn verstand weet ik dat er waarschijnlijk niks aan de hand is, maar mijn gevoel is na iedere extrasystole toch weer angstig. Het zit soms 24 uur per dag in mijn hoofd (die angst). Ik heb nu zelf hulp gezocht bij een psychosomatisch fysiotherapeut. Zij helpt me om mijn aandacht te verleggen naar andere plaatsen in mijn lichaam, leert me ontspn en weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam. Misschien helpt het u te weten dat ik uw klachten herken en heeft u wat aan de tip.

    0
  • A M avatar
    ik merk dat u heel nauwkeurig uw hartslag probeert te observeren. Al doende leert u dat steeds beter. dat heeft voordelen, want daardoor kunt u het heel goed onder woorden brengen. Het nadeel is echter dat je er ook bang van wordt als je niet weet of het iets te betekenen heeft. Om daarachter te komen denk ik dat het toch verstandig is een cardioloog te bezoeken. Die zal dan onderzoek doen naar het bestaan van een onderliggende hartafwijking. Meestal is de uitkomst van die onderzoeken dat er niets aan de hand is. In dat geval zijn de extrasystolen ook onschuldig. De episode met trage pols is vrijwel zeker goed te verklaren met extrasystolen. Die worden aan de pols vaak als missende slag gevoeld. Als een normale slag steeds gevolgd wordt door een abnormale slag, is dan de hartslag schijnbaar traag.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy