// Zorg algemeen

vraag over hartritmestoornissen

Ik heb mijn hele leven al dat na inspanning en bepaald voedsel en drinken dat mijn hart op hol slaat, maar dat ging dan vanzelf weer weg. Ik ben nu 64 jaar en heb sinds 6 jaar hartritmestoringen die niet vanzelf weggaan.Ik moet dan naar het ziekenhuis per ambulance en dan spuiten ze het meestal weg met Verapamil. Ik heb het al twee keer gehad dat ik iets at en daarna voor iets naarbeneden boog en dat ik opeens hartslag 199/239 had.Ik ben nu erg voorzichtig met eten en drinken en bewegen.Alles wat een ritmestoring kan verwekken vermijd ik. Normaal slikte ik 2 x Sotalol 80mg en 1 1/2 diazepam, de cardioloog heeft het een keer vervangen door alleen maar 2 keer per dag Verapamil te geven en toen lag ik binnen twee weken weer in het ziekenhuis Door weer terug te gaan naar de Sotalol heb 1k 1 1/2 jaar geen ritmestoring meer gehad. Nu moet ik na de laatste keer in het ziekenhuis 2x een halve Sotalol en 1 Verapamil slikken. ik heb ook een erfelijke cholesterolafwijking, maar kan niet tegen Simvastatine en Crestor. Ik heb denkelijk een afwijking bij mijn AV knoop, maar heb geen catheresatie gehad..Bij veel stress heb ik wel eens een overslag.. Ik ben al 7 keer in het ziekenhuis met deze klachten geweest, de laatste 1 1/2 jaar ben ik door de Sotalol uit het ziekenhuis gebleven. ik ben nu onzeker en voel mij slap dooordat ik weer Verapamil moet slikken.De cardioloog is bang om aan een ablatie te beginnen als het niet gaat zit ik aan een pacemaker vast. Ik rook niet drink niet, eet geen vlees alleen maar fruit, groenten, vis of kip. Ik gebruik geen zout. Ik heb sinds ik Verapamil slik zo nu en dan iets dikkere enkels, denk dat ik iets van vocht vasthoudt. Na de laatste opname in het ziekenhuis moet ik na 6 weken terugkomen. Ik voel mij onzeker, vooral omdat die Verapamil er weer bij zit. Om de hartritme storing weg te spuiten is uitstekend. Toen ik het weer dagelijks moest slikken had ik ook eerst een benauwd gevoel op de borst, ik voel mij bij alleen maar Sotalol slikken veel beter.Ik vraag mij af of ik wel op de goede weg zit.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

  • p H avatar
    Ik ben afgelopen maandag naar mijn cardioloog geweest. Hij gaat alle papieren opsturen naar het Catharinaziekenhuis voor een second opinion. Hoe lang duurt het nu voordat ik iets hoor?

    0
  • L D avatar
    Je stelt ook een vraag over medicijnen. Je lichaam wordt niet ongevoelig voor deze medicijnen. Echter, als je in de toekomst andere medicijnen erbij moet gaan slikken, voor iets anders, dan kunnen de medicijnen elkaar wel beïnvloeden, waardoor de werking wordt beïnvloed evenals de kans op bijwerkingen.Onder de voorbehouden die ik in mijn vorige bericht heb gemaakt, kan ik je melden dat je vaak kunt stoppen met de medicijnen als de ablatie gelukt is. Echter, dat geldt niet voor alle ritmestoornissen.

    0
  • L D avatar
    ,Op basis van alleen het ECG kun je eigenlijk nooit zeggen dat bij een ablatie het risico op een pacemaker te groot zou zijn. Dat kun je pas bij de katheterisatie vaststellen, omdat je alleen dan met de katheters in het hart kunt vaststellen welke ritmestoornis het is en waar er geableerd moet worden. Voor alle duidelijkheid: we kunnen natuurlijk ook tijdens de ingreep beslissen om niet te ableren als het risico te groot zou zijn; dat kunnen we van te voren afspreken.In het algemeen is het in Eindhoven zo (bij het type ritmestoornis dat ik bij jou veronderstel) dat na 1 bezoek aan de poli-kliniek, waarbij alles beoordeeld en besproken wordt, de wachttijd in gaat. Deze is variabel, maar bedraagt wel meerdere weken. De duur van de ablatie zelf is ook variabel, maar dat kunnen we na bestudering van de gegevens wel voorspellen; het is altijd langer dan 90 minuten. De controle na de ablatie hoeft niet per se in Eindhoven te gebeuren; als alles goed gaat, volstaat een telefoon-gesprek om samen alles nog eens door te nemen. Voor de volledigheid: er zijn ook ritmestoornissen waarbij er wel meer voorbereiding en na-zorg nodig is, maar dat is, nogmaals, naar mijn eerste beoordeling, niet op jou van toepassing. Tot slot wil ik wel nog benadrukken dat dit algemene informatie is en dat ik op grond van wat je hebt verteld niet exact kan beoordelen waar het bij jou om gaat.

    0
  • p H avatar
    Ik zou graag nog iets willen vragen. Ik slik dus Verapamil en Sotalol nu, maar ik vraag me af hoe lang ik deze medicijnen zou kunnen slikken. Blijft dit 20 jaar en langer werken? Daarnaast, er is natuurlijk een risico met de ablatie, maar zijn deze medicijnen ook niet schadelijk op de lange termijn, bijvoorbeeld voor de nieren? En als je de alblatie wel zou doen, heb je daarna dan medicatie nodig?

    0
  • p H avatar
    Hartelijk bedankt voor de reactie. Ik ben zelf erg in dubio over de ablatie. Mijn cardioloog zegt de ene keer dat het een goed idee is, maar de andere keer durft hij het niet aan vanwege de risico's. Ik woon zelf in Zuid-Holland, dus doorverwezen worden naar Eindhoven is ook een aardig eind. Veronderstel ik zou voor doorverwijzen naar Eindhoven gaan, hoe lang duren dan bijv. onderzoeken van tevoren, de ablatie zelf, etc.? En als je na bepaalde tijd bijv. toch weer een hartritmestoornis zou krijgen, zou je dan weer naar Eindhoven terug moeten? In elk geval heel erg bedankt voor het antwoord. Groetjes,

    0
  • L D avatar
    U vertelt een indrukwekkend verhaal, waarbij mij, als cardioloog gespecialiseerd in hartritmestoornissen, een aantal zaken duidelijk opvallen.U heeft het al uw hele leven en het ontstaat vaak na gebeurtenissen die overslagen kunnen veroorzaken, zoals bukken en bepaalde voedingsmiddelen (koude vloeistoffen, maar ook koffie, thee, alcohol en smaakzouten kunnen overslagen veroorzaken). Medicijnen via een infuus werken wel om het te stoppen, maar onvoldoende om het te voorkomen. Deze kenmerken doen mij denken aan een ritmestoornis die bij vrouwen veel voorkomt, nl. de AVNRT, die inderdaad in de buurt van de AV-knoop ontstaat. In het algemeen is deze ritmestoornis prima met een katheterisatie te behandelen; sterker nog, volgens de internationale richtlijnen is katheter-ablatie de aangewezen behandeling. Inmiddels is de kans op een pacemaker dusdanig klein, dat katheter-ablatie ook bij bijv. jong-volwassenen en kinderen volkomen verantwoord is; bovendien kunnen we tijdens de procedure ook goed beoordelen hoe groot het risico is en daardoor bijv, van te voren afspreken om echt elk risico te vermijden. Uiteraard is dit een algemeen verhaal en kan ik er bij u niet zeker van zijn welke ritmestoornis het nu echt betreft. Echter, ECG's tijdens de aanvallen kunnen al heel veel duidelijk maken. Ook andere vormen van ritmestoornissen, en zeker de vormen die al een heel leven bestaan, zijn over het algemeen, heel goed met katheter-ablatie, definitief te verhelpen. Overleg met uw cardioloog of doorverwijzing naar een gespecialiseerde kliniek kan plaatsvinden; uw ritmestoornissen hebben wel een hele negatieve invloed op uw leven. U vertelt ook nog iets over cholesterol. De vorm van ritmestoornissen die u heeft, heeft geen relatie met cholesterol.Ik ben heel erg benieuwd of andere bezoekers van deze website iets kunnen vertellen over hun ervaringen m.b.t. de impact van ritmestoornissen op hun leven en m.b.t. de katheter-ablatie. Mogelijk kan dat u, als vragenstelster, ook verder helpen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy