// Zorg algemeen

Voeding

Helaas heb ik op mijn vraag van 24 januari over voeding nog geen reactie ontvangen. Wellicht is deze over het hoofd gezien. Hierbij dien ik dezelfde vraag opnieuw in, in de hoop dat deze alsnog op korte termijn beantwoord kan worden. Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite.

Graag zou ik het volgende willen vragen m.b.t. voeding. Dit in verband met letten op leefstijl bij dysbetalipoproteinemie (cholesterol gelukkig goed onder controle dmv statine, triglyceriden helaas nog wat verhoogd):

1) qua voeding moet ik met name verzadigde vetten vermijden. Om het leven ook nog leuk te laten zijn is helemaal nooit meer friet of pizza eten geen leuk vooruitzicht en wellicht ook niet nodig. Is er frequentie aan te geven die 'geen kwaad kan', als een soort richtlijn? Dus bv. 1 keer per maand, of 1 keer per week etc een keer fiet/pizza eten kan geen kwaad met mijn ziektebeeld?

2) Welke van de twee is 'ongezonder' qua verzadigde vetten: friet of pizza?

3) Welke voedingsmiddelen dien je te vermijden wanneer je triglyceriden verhoogd zijn (alcohol vermijden is bekend, maar welke voedingsmiddelen?)

4) Welke voedingsmiddelen hebben een triglyceriden verlagend effect? (Visolie/omega-3 is bekend, maar welke voedingsmiddelen nog meer?)

5) Is er een richtlijn voor te hoog verzadigd vet gehalte in voedingsmiddelen? Dus bv. meer dan 10 g verzadigd per 100 g product is te hoog? Bij welke grens kun je een product beter niet gebruiken?

6) pindakaas bevat veel onverzadigde vetten, maar ook redelijk wat verzadigd vet. Is qua netto balans pindakaas dan toch minder gezond om te eten?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

  • H W avatar
    Het gaat om hoe vetten worden getransporteerd en opgeslagen.Wat een goed begrip daarvoor is nodig om de getikte hoog cholesterol veroorzaakte hart en vaatziekte hypothese te kunnen doorzien. Vetten trekken niet in hun eentje zomaar door het lichaam. Ze zitten vrijwel zonder uitzondering met z,n drieën vast aan een ruggengraat. Vandaar dat ze ook wel triglyceriden worden genoemd (tri: drie; glyceride: van GLYCEROL!! het molecuul dat de drie vetten bij elkaar houdt. Waarom triglyceriden vetten met z,n drieën aan een kapstok hangt, weet niet , misschien omdat ze in die configuratie door nauwere openingen passen en minder geneigd zijn te reageren met omringende stoffen. Hoe het ook zij ,de triglyceride is de voornaamste vorm waarin vetten in het lichaam voorkomen. Het is u inmiddels opgevallen dat in deze reactie over vetten en cholesterol wordt gesproken. De reden daarvoor is dat er inderdaad geen ENKEL verband tussen vetten en cholesterol bestaat!!!!. Toch wordt voortdurend de indruk gewekt dat de twee praktisch inwisselbaar zijn? Vetten, cholesterol; cholesterol,vetten. Vetarme voeding verlaagt cholesterol ; vette voeding verhoogt cholesterol....rabarber...,rabarber etc. Het klopt dat voedingsmiddelen die cholesterol bevatten doorgaans ook vet bevatten,met name verzadigd vet. Dat komt omdat voedingsmiddelen met verzadigd vet gewoonlijk van dierlijke oorsprong zijn. Daar begint en eindigt echter elk verband. Niettemin is het idee dat het eten van verzadigd vet het cholesterolgehalte verhoogt om de een of andere reden UITGEGROEID tot HOOFDLEERSTELLING van het medische GELOOF. In discussies over hart en vaatziekten worden deze twee stoffen veelvuldig gebruikt alsof het om synoniemen gaat!!Er is geen enkel verband tussen cholesterol in de voeding en cholesterol in het bloed. Eigenlijk heeft dit altijd geweten.Cholesterol in de voeding is volledig BETEKENISLOOS, tenzij u een kip of konijn bent.Feit een: De fundamentele bouwsteen voor cholesterol is een substantie dei ACETYL CoA wordt genoemd. U hoeft slechts twee dingen over deze stof te weten; 1. Het bevat fosfor,zwavel en stikstof (geen van deze moleculen komen voor in vetten,ze zitten in eiwitten) 2.Het heeft verschillende ringvormige structuren (die niet worden aangetroffen in vetten). Feit 2. De cholesterolsynthese is verschrikkelijk gecompliceerd ,de chemische uitleg bedoeld om een indruk van complexiteit te geven en om de totale afwezigheid van VERZADIGD VET in het proces te laten zien!. De lever tot slot is erg goed in het omzetten van substanties. Hij kan eiwit omzetten in suiker,suiker in vet,glycerol in glucose,et cetera. Als u een flinke hoeveelheid koolhydraten eet (die zonder uitzondering worden omgezet in glucose),zet de lever het overschot om in vet. Het lichaam kan slechts 2000 kilocalorieën aan glucose opslaan (in de vorm van glycogeen in de lever en spieren) Zodra deze limiet is bereikt,rest de lever slechts een mogelijkheid: de suiker omzetten in vet het opslaan in vetweefsel. En welk soort vet kiest de lever in die situatie? Voor supergezonde meervoudig onverzadigd vetzuren? Eh NEE...!!!! Als de lever vet maakt maakt hij Verzadigd vet en niets anders. Mijn hemel ,weet onze bloed eigen lever wel hoe waanzinnig ongezond dit is??? Te worden omgebracht door onze bloedeigen verraderlijke fysiologie... Hoewel ,misschien weet de lever wel dat de verzadigde vetten op de keeper beschouwd helemaal niet ongezond zijn. Oke ,vergeet even voorgaande. Want het punt is sorry dat dat we helemaal geen cholesterolgehalte in ons bloed hebben. Hiermee wil ik weer een bijdrage leven aan de eeuwig durende schier on uitwisbare cholesterolhype in bv Nederland.

    0
  • R v avatar
    Hartelijk dank voor uw reactie. Graag zou ik nog willen vragen welke soot/merk pillen voor visolie geadviseerd worden. In veel van dit soort pillen zit er 1000 mg visolie in, maar bij beter bekijken zit er vaak maar 300 mg epa/dha in, en 700 overig. Klopt het dat alleen epa/dha de gunstige effecten op triglyceriden laten zien? In dat geval zou je naar duurdere pillen moeten uitwijken waar wel 1000 mg epa/dha in zit. Zijn epa en dha overigens beide effectief, of geldt ook hier dat de een beter is dan de ander?

    0
  • J W avatar
    Excuses voor deze late reactie! soms is het wat druk in de cardiologie ;-) Wel een hele belangrijke vraag overigens. Meestal hebben we het over goed en slecht cholesterol en komen de triglyceriden weinig ter sprake. Dat is jammer want het is een belangrijke (onafhankelijke) risicofactor voor hart en vaatziekten. Triglyceriden laten zich lastig beïnvloeden maar het kan wel!Ik ben te weinig voedingsdeskundig om echt de diepte in te gaan voor wat betreft de specifieke middelen die je noemt. Pizza, friet en pindakaas bestaat er ook in vele verschillende samenstellingen en het hangt af van de bereiding. In het algemeen zijn er 4 belangrijke leefregels: 1. regelmatig sporten; dwz dagelijks tenminste 30 minuten matig-intensief bewegen. 2. consumptie van vis(olie); 4 gr visolie in een capsule kan een reductie geven van 45%. Als je vis wil eten gaat t om gemiddeld zo'n 8 ons per week (da's best veel!)3. alcoholbeperking 4. let op je koolhydraatconsumptie; de "snelle"koolhydraten (witbrood, rijst, pasta's) vervangen door "langzame"koolhydraten (donker, vezelrijk volkorenbrood, tarwepasta). 5. afvallen (als je overgewicht hebt, veel buikvet is geassocieerd met hoge triglyceriden)6. Hoe minder verzadigd vet hoe beter. 6. ZO min mogelijk toegevoegde suikers bij voorkeur; max. 5% van je dagelijkse calorieën als toegevoegd suiker (voor mn is dat 9 theelepels (150gr), voor vrouwen 6 theelepels (100 gr). 7. Je vetconsumptie als volgt; ongeveer 25-35% van je dagelijkse calorieën mogen komen van vet, dit is ongeveer, uitgaande van 2000 calorieën/dag dat je plusminus 67 gr. vet mag eten. Let wel op het soort vet; wees matig met verzadigd vet (zit in vlees, zuivel, kokos en palmolie. Vervang transvet voor meervoudige onverzadigde vetzuren. Tot slot zijn er medicijnen die specifiek de triglyceriden aanpakken, dat zijn fibraten, op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Succes! dr.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy