// Zorg algemeen

Vochtvasthouden.

Goedenmorgen mensen van Hartvolgers, ik heb een vraag over vochtvasthouden. Ruim 4 jr terug heb ik enkele hartinfarcten gehad, stent in hoofdstam, cardiogene shock, week slapend gehouden. Sindsdien veel last van vermoeidheid en div, andere klachten en sinds februari dus hartfalen. Dus dieet en vochtbeperking. Gelukkig at ik al zoutarm. Maar ik merk dat ik veel vochtvasthoud na wat gewoon eten, een enkele keer, maar ook als ik een drukke dag gehad heb en wel weinig zout gebruikt heb. Ik mag spelen met plaspillen dus het vocht wordt weer uitgeplast maar heeft drukte idd hiermee te maken ? Kan soms 8 ons tot 1 kilo schelen.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • m t avatar
    , bedankt voor het antwoord, is juist wat ik wilde weten ! Het ging om een paar keer dat ik het extra druk had met bezoek e.d. ik werk verder i.d. om de conditie op peil te houden omdat ik weet hoe belangrijk het voor me is. Maar ik weet nu waar het extra gewicht vandaan komt. Dank !

    0
  • H P avatar
    Hartfalen gaat gepaard met vocht vasthouden. Dit is een symptoom van het onvermogen van het hart de te verwerken hoeveelheid bloed per minuut rond te pompen, waardoor het bloed zich in de aders die naar het hart toe lopen stuwt en er o.a. door de hogere druk in deze aders vocht in de weefsels rond deze aders ophoopt. Het vocht verzamelt zich op de laagste plaatsen waar het zich naar toe kan verplaatsen, zoals naar uw enkels.Als het hart het rustig heeft lukt het verwerken van de bloedtoevoer beter dan wer u (en dus uw hart) zich inspant. Dat verkl het verschijnsel dat u beschrijft. Toch is het niet goed daarom alleen maar rust te nemen. Op den duur raakt uw lichaam daardoor "conditie" kwijt en juist hartfalenpatienten hebben een lichaam in goede conditie nodig om het hart te helpen de bloedtoevoer te kunnen blijven verwerken. Rust roest, zeker ook voor een patiƫnt met hartfalen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren