// Zorg algemeen

VLDL-c

Welk medicijn verlaagt het VLD-c het beste? Geldt dit voor een statine (vanwege cholesterol) of geldt dit voor een fibraat (vanwege vermindering VLDL-partikels)? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • R v avatar
    Dank voor uw reactie. Voor de zekerheid wil ik graag nog even vermelden dat het mij specifiek gaat om het VLDL-c (hieronder spreekt u over LD en later over LDL). In mijn situatie (FDB) is mijn LDL-c namelijk normaal (mijn VLDL-c is wel verhoogd, net als mijn TG; mijn HDL-c is verlaagd).Zover ik weet grijpen fibraten aan op TG en HDL-c, maar ik weet niet wat het effect is op VLD-c. Fibraten schijnen het aantal VLDL-partikels te verlagen, maar of dit dan ook betekent dat het VLDL-c eveneens afneemt is mij niet duidelijk. En indien dit wel afneemt, is dit dan even sterk als met een statine? Achtergrond is dat ik momenteel op 2 statines reeds forse spierklachten (stijve nek) krijg, waardoor ik naar alternatieven kijk. Alvast dank voor uw reactie. groet,

    0
  • M V avatar
    Het LD gehalte wordt over het algemeen verlaagd door een statine. Momenteel zijn er nieuwe medicijnen die via een autoinjector gezet worden op de markt, de psk9remmers. Dit geeft een sterke daling van het slechte ldl cholesterol.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy