// Zorg algemeen

Verwarring echo meting aorta

Hoi,

Ik ben , een vrouw van 33 jaar en Ik lees vaak mee op hartvolgers en ben erg blij met jullie infomatie. Nu heb ik zelf een vraag. 

Sinds 2015 kom ik jaarlijks op controle bij de Cardioloog i.v.m. een bicuspide aortaklep en in 2008 is er bij mij een stent geplaatst voor een Coarctatio aorta.  

Nu wordt er jaarlijks een echo gemaakt en om de twee jaar een getriggerde CTA-scan. 
Op de Echo is de Sinus of Valsalva 3.6 cm en Aorta Ascendens 3.9 cm en op de getriggerde CTA-scan zijn ze beiden 3.9. 

Nu zie ik regelmatig op deze site hier diameters voorbij komen. Iedereen weet wel wat voor diameter hij of zij heeft. Maar welke wordt er dan benoemd? Die van de CTA of van de Echo? Ik heb begrepen dat dit wel 5mm kan verschillen en het afhankelijk is van hoe het gemeten wordt op de Echo. Omdat mijn diameters weinig verschillen per meetinstument ben ik mij iets af gaan vragen......

Volgens de europese en amerikaanse richtlijnen moet er op echo gemeten worden van Leading-Edge to Leading-Edge in diastole (externe diameter) Hier zijn ook alle onderzoeken mee gedaan en is de operatiediameter mee bepaalt. 

Nu las ik dat de Nederlandse vereninging voor Cardiologie (NVVC) in 2014 een amendement heeft gedaan op die richtlijnen en dat zij adviseren om van inner-edge to inner edge in diastole te meten (inerne diameter). Hierdoor valt de diameter ineens een heel stuk kleiner uit. 

|k weet niet hoe het bij mij via echo gemeten is (extern of intern) en maak mij dus een beetje zorgen dat mijn diameter in werkelijkheid veel groter zou zijn en ik met de europese en amerikaanse richtlijnen waar veel onderzoeken mee gedaan zijn al tegen een kritisch diameterpunt aankom (ook omdat ik klein ben 1.61 en Coarctatio achtergrond heb). Als het via echo intern gemeten is dan zou ik er namelijk een aantal diameter bij moeten tellen.

Sorry voor het veel te lange verhaal. Maar mijn vragen zijn dus:

1. Wordt er in Nederland op de Echo gemeten met de leading-edge to leading- edge in diastole? of wijken wij als enige af door de interne diameter te meten?

2. Als er in Nederland gesproken wordt over een operatieindicatie bij > 5.5 cm en bij coarctatio achtergrond > 5.0 cm. Over welk meetinstrument (CTA, MRI of Echo) gaat dat dan?

Alvast bedankt!

Groetjes

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    U legt met uw vraag de vinger op een gevoelige plek. Uw vraag is bovendien erg actueel. Er zijn ziekenhuizen die nog steeds de klassieke 'leading edge to leading edge' diameter registreren, maar ook ziekenhuizen die bij echocardiografie de interne diameter registreren. Het verschil kan 2-3 mm zijn (de dikte van één bloedvatwand). De waarde van 55 mm (of 50 mm bij patiënten met een bicuspide klep plus risicoverhogende eigenschappen, zoals een bijkomende aortacoarctatie) geldt voor alle technieken. Vanwege de onduidelijkheden op het punt van diametermeting heeft de NVVC dit punt op de Kennisagenda 2019 (gepubliceerd op 13 m 2019) geplaatst. Hiermee identificeert zij dit punt als een kennishiaat wat tot dilemma's in de Nederlandse praktijkvoering leidt. De bedoeling is d.m.v. onderzoek dit hiaat de komende jaren te dichten. Overigens zit u met uw 36-39 mm voorlopig aan de veilige kant, met welke techniek dan ook gemeten. Tenslotte zou ik in uw situatie uw cardioloog vragen of het wel nodig is dat u iedere 2 jaar een CTA ondergaat. U bent een jonge vrouw en de stralingsbelasting van een herhaalde CT scan is relatief hoog. Echografie is voor de aortawortel meestal voldoende en als de volledige thoracale aorta in beeld gebracht moet worden is MRI (zeker voor jonge vrouwen) een veiliger alternatief.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy