// Zorg algemeen

Vervolg Hartinfarct / Zonder vernauwde kransslagaders(?)

Beste, dank voor de reactie. Ik ben inmiddels bij een vervolg gesprek geweest met mijn cardioloog en e.e.a. is mij nu duidelijk geworden. Het is een licht infarct geweest met, als ik het goed heb begrepen, zeer beperkte schade; een licht verlies van de pompkracht en dit zou heel goed weer kunnen herstellen. Ik worstel nog wel met wat dingen: Een Angiogram wordt mij niet afgeraden maar de cardioloog heeft mij gewezen op de risico's, ik moet voor mijzelf de afweging maken om het dan nog te laten uitvoeren. Hierbij de achtergrond info, vernauwing van de kransslagaders is waarschijnlijk (voor 90% zeker) niet aan de orde (de ECG geeft geen afwijking) en ik heb een fietstest moeten doen net voordat ik ontslagen werd uit het ziekenhuis (in 6 min. tijd trapte ik 245 watt weg en is meer dan voldoende?) Is hier dan echt uit op te merken dat een vernauwing van de kransslagaders niet aannemelijk is? De cardioloog gaf mij namelijk aan dat het waarschijnlijk een bloedpropje is geweest, (incidenteel dus?) met als opmerking, toch wat gezonder te leven. (beaam ik overigens) Begrijp ik dan goed dat een vernauwing van de kransslagader en een bloedpropje allebei een infarct kunnen veroorzaken? De laatste vraag, is er iets te zeggen over de kans dat het nog een keer zal gebeuren, is het per definitie zo dat de kans op een hartinfarct groter is als je er al een hebt gehad? Dank alvast voor uw reactie!


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

  • Y v avatar
    heer , Het is weer even geleden dat ik iets van mij heb laten horen en op een Klein detail na kan ik alleen maar positief nieuws vertellen. Ik ben inmiddels gestopt met alle medicijnen op advies van mijn cardioloog. Alles gaat goed, geen klachten en vorige week nog een fietstest gedaan en perfect afgerond. Cholesterol waardes zijn meer dan perfect (Aldus de cardioloog). Toch was een kleine afwijking te zien op de ECG, zowel bij een ECG in rust als bij inspanning. Bij de inspanningstest was echter aan het begin nu geen afwijking te zien maar na de inspanning (tijden de cooling down) kwam de afwijking weer naar boven. Een rechter bundeltakblok kreeg ik te horen. (Ondertussen ook een uitdraai opgehaald van mijn medisch dossier en daar staat dit ook in. Volgens mij is dit niet zo spnd allemaal?Wat wel; er wordt een opmerking geplaatst dat er een kleine kans bestaat dat het Brugada kan zijn. Het EMC neemt nog een besluit of ik word opgeroepen om middels een medicijn uit te sluiten dat het Brugada is. Ik lees echter overal dat het erfelijk is, ofwel dat mijn vader of moeder het moet hebben. Klopt dit, dus als zij het niet hebben, heb ik het ook niet? Of is dit te kort door de bocht? En is dit niet iets wat je altijd al hebt, dus moet het te zien zijn op de vele eerdere ECG's die ik heb gehad? Ik moet zeggen dat het mij bijzonder boeit allemaal, het hele cardiologisch gebeuren. En ik ben blij dat zoveel onderzoek doet om bepaalde dingen uit te sluiten. Dank alvast voor uw reactive!

    0
  • P T avatar
    Blij voor u dat alles al wat duidelijker is geworden.Hieronder probeer ik de vragen te beantwoorden:- hoeveel watt je weg moet trappen bij een fietstest hang af van de leeftijd, lengte en geslacht. 100 watt kan bv voldoende zijn voor een vrouw van 70 jaar, maar is te weinig voor een man van 35 jaar.- met alles wat u hier op een rijtje is een vernauwing inderdaad niet amelijk; honderd procent iets uitsluiten kan niemand- een bloedpropje of stolsel zonder de aanwezigheid van een vernauwing kan inderdaad de oorzaak van een hartinfarct; meestal is er echter sprake van een vernauwing en een bloedpropje dat op de vernauwing ontstaat als oorzaak van het hartinfarct- een bloedpropje zonder de aanwezigheid van een vernauwing is inderdaad vaak incidenteel en ik denk ook dat de kans op een nieuw hartinfarct in zo'n geval kleiner is dan als er vernauwingen zijn

    0
  • Y v avatar
    heer , hier ben ik weer en dit keer met een update. In de tussentijd heb ik een second opinion aangevraagd bij mijn huisarts, ik was er toch niet helemaal gerust op wat de eerste cardioloog mij vertelde. De cardioloog van de second opinion heeft mij aangeraden een CT-scan uit te laten voeren, deze cardioloog wilde namelijk ook, net als ik, weten of het mijn kransslagaderen waren. De CT scan heb ik inmiddels gehad en de uitslag vanmiddag gekregen. De uitslag was 0% kalk, daarmee staat dan vast dat er in mijn kransslagaderen geen vernauwing zit? Ook de pompkracht heeft zich weten te herstellen, dat hebben ze kunnen vaststellen aan de hand van een echo. Wat is het dan wel geweest dat ervoor heeft gezorgd dat ik op die bewuste maandag ochtend een hartinfarct heb gehad, genoemd worden dan: Luchtbelletje wat in 1 van mijn kransslagaderen terecht is gekomen, een bloedpropje elders wat is doorgeschoten of een spasme van de kransslagaderen. Eigenlijk allemaal onder de noemer "incident"? Wel moet ik de komende 4-6 weken de medicijnen nog steeds blijven slikken. Bloedverdunners, beta-blokkers, brillique etc. De cardioloog gaat in overleg met het Erasmus MC om te kijken wat een goeie vervolgstap zou zijn met betrekking tot mijn medicijnen. Ik hoop ook hier op een positief antwoord en dat mijn medicijnen toch gesaneerd worden, vooral de bloedverdunner zou ik toch echt liever willen laten staan... Groet

    0
  • P T avatar
    Een inspanningsecho geeft in sommige gevallen inderdaad wat meer informatie dan een fietstest, maar dat geldt lang niet voor iedereen door allerlei beperkingen van een dergelijke onderzoek. En ook laat een inspanningsecho geen afwijkingen zien bij minder belangrijke vernauwingen. Geen ideaal alternatief dus.De 'gouden' standaard is en blijft een angiogram. Maar dat is een onderzoek met risico's en daarom moet altijd het risico tegen het mogelijke voordeel worden afgewogen, alvorens tot angiografie over te gaan.

    0
  • R v avatar
    Ik ben geen arts, maar ik weet dat in de USA niet een inspannings ecg doet , maar naar ik meen een soort inspanningsecho. deze geeft meer zekerheid dan een inspannings ecg. Ik heb geen idee waarom we dit niet in Nederland doen? kosten?Er is mij vertelt dat een inspanningsecg niet heel veel zegt. Het slagen daarvan is een redelijke zekerheid dat je aderen niet meer dan een bepaald percentage dicht zitten.. meen niet meer dan 60%. Maar juist bij aderen die niet helemaal dichtzitten kan er relatief makkelijker een prop losschieten.Dit is mij allemaal eens vertelt op een site in de USA waar een cardioloog ook vragen beantwoordde. Misschien dat je hier meer uitleg en zekerheid overheid kan vragen.sterkte !

    0
  • P T avatar
    Ik ben blij voor u dat een gesprek met uw cardioloog al wat helderheid heeft gegeven.Ik zal proberen uw vragen te beantwoorden:- Ik snap de overwegingen die u en uw cardioloog hebben doorlopen bij de beslissing: wel of geen angiogram. Een fietstest met een dergelijke uitslag maakt grote problemen in de kransslagaders inderdaad minder waarschijnlijk, echter sluit het niet uit. - De meest voorkomende oorzaak van een hartinfarct is het openscheuren van een vernauwing in de kransslagader. De inhoud van de vernauwing komt dan in contact met het langsstromende bloed, waardoor de bloedstolling actief wordt en er ter plekke afsluiting kan ontstaan door de vorming van een bloedstolsel. Een minder voorkomende oorzaak is een bloedpropje dat van elders komt of 'spontaan' in de kransslagader ontstaat en zo een afsluiting veroorzaakt. De manier om erachter te komen wat de oorzaak is, is het verrichten van een angioram op het acute moment van het hartinfarct. Dat moment is bij u echter al voorbij en dan wordt de aanvullende waarde van een angiogram wel minder. - Het is waar dat de kans op een hartinfarct groter is als je er al een hebt gehad dan wer je nog geen hartinfarct hebt gehad. Het risico kan echter goed verlaagd worden met medicatie, behandeling van risicofactoren als suikerziekte, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Verder helpt stoppen met roken (als dat doet) en gezond leven (bewegen, gewicht etc).

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy