// Zorg algemeen

Vermoeide benen en armen

Medio 2014 heb ik een endocarditis gehad. Ik bleek een bicuspide aortaklep te hebben. Deze klep lekt op dit moment. Er zijn reeds allerlei onderzoeken gedaan (slokdarm echo, hartkatheterisatie) om de mate van lekken te bepalen en de noodzaak van een operatie vast te stellen. Mijn hartkamer is verwijd (57mm) en ook mijn aorta wortel is wat wijder als normaal. De meningen van het behandelend team zijn verdeeld, afwachten of opereren. Vandaar dat ik ben doorwezen naar het UMC voor een second opinion op het centrum voor aangeboren hartafwijkingen.

Mijn klachten zijn blijvende vermoeidheid, hartbonzen en pijn in mijn benen. Ik weet dat de symptomen van een lekkende aortaklep onder meer het vasthouden van vocht in de ledematen zijn. Hier is bij mij geen sprake van, mijn benen houden geen vocht vast.

Wel heb ik nagenoeg altijd last van pijn/vermoeidheid in mijn onderbenen en enkels. Het voelt alsof deze “verzuurd” zijn, zoals je benen ook kunnen aanvoelen na een flinke sportinspanning of fietstocht. Ook mijn armen voelen regelmatig zwaar en vermoeid aan. Deze klachten zijn er ook na een goede nachtrust.

Mijn hartslag is overal in mijn lichaam waarneembaar, vaak als ik op een stoel zit voel ik de hartslag bonzen in mijn achterwerk. Ook regelmatig in mijn benen/spieren voel ik hartbonzen. Mijn slapen trillen ook regelmatig. Is dit een zogeheten “collapsing pulse”? En kan dit van invloed zijn op mijn spieren in met name mijn benen?

Zelf heb ik het idee dat door het lekken van de klep er te weinig zuurstofrijk bloed in de uiteinden van mijn lichaam (armen en benen) komt en dat hierdoor de spieren in opspraak komen. Kan dit kloppen?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    .. wat een indrukwekkend verhaal. Lastig ook als er verschillende meningen zijn ten aanzien van het verdere traject. Of je klachten van verzuring en moeheid met de hartklep te maken hebben, kan ik zo zonder medische achtergrondinformatie moeilijk zeggen.Over het hartbonzen en bonzen elders: door aortakleplekkage (de klep die zich bevindt tussen aorta en linker hartkamer) krijgt de linker hartkamer een veel grotere hoeveelheid bloed te verstouwen. Bij een ernstige aortakleplekkage kan daardoor hartbonzen optreden en soms kan er door de snelle polsgolf zelfs een kloppend gevoel ontstaan aan de slagaders in de hals en dus mogelijk ook wel in andere slagaders in het lichaam.

    0

Je moet Inloggen om te reageren