// Zorg algemeen

Verkalking na aortaklepvervanging?

Ik (47 jaar) heb enkele maanden geleden een mechanische aortaklep gekregen. Tijdens operatie bleek mijn eigen aortaklep verkalkt te zijn en twee slips waren aan elkaar verkleefd. Een eerdere TEE liet een tricuspid klep zien, maar bij operatie bleek een verkleving aanwezig. Ontstaat deze verkleving bij geboorte of kan dit ook op latere leeftijd door andere factoren ontstaan?Ik heb begrepen dat verkalking bij een bicuspid klep eerder kan voorkomen dan bij een tricuspid klep door de gewijzigde bloedflow (wervelingen). Klopt dit of is dit een broodje aap? Uit echo en katheterisatie blijkt dat de andere kleppen en kransslagaderen geen problemen laten zien.Als bij een bicuspid klep eerder verkalking kan optreden, heb ik daar dan bij mijn nieuwe mechanische klep ook kans op? De klep is namelijk tweekleppig.Is verkalking op een of andere manier te voorkomen (voedingssupplement / magnesium)?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • F S avatar
    Dank voor je vraag. We hebben het op Hartvolgers nog niet veel over aortakleppen gehad dus ik zal proberen Era uit te leggen.Een normale aortaklep bestaat uit 3 slippen die als zakjes aan de binnenkant van de grote lichaamsslagader (aorta) zitten, met de opening naar boven.Wil bloed vanuit de aorta terugstromen, dan vullen de zakjes zich, komen tegen elkaar aan en sluiten de opening af; het bloed kan niet terugstromen naar de linkerkamer. Wer de kamer bloed naar het lichaam pompt, worden de zakjes leeg geduwd; ze komen plat tegen de wand te liggen, waardoor het bloed erlangs kan stromen. Bij een paar procent van de bevolking is deze klep afwijkend aangelegd en bestaat niet uit 3 maar uit 2 slippen. Zo'n aangeboren 2 slippige klep of te wel native bicuspide klep kan bij de meeste mensen normaal functioneren maar is wel gevoeliger voor slijtage of infectie's. Het komt dus relatief vaker voor dat een bicuspide klep verkalkt en vervangen moet worden. Daarnaast zien we bij mensen met in aanleg een drieslippige oftewel tricuspide aortaklep soms dat door de verkalking 2 slippen met elkaar verkleven en de klep daardoor bicuspide wordt. Als op de TEE en tricuspide klep is gezien heeft u waarschijnlijk in aanleg een tricuspide klep gehad waarbij 2 slippen zijn verkleeft. Belangrijk voor u om te weten is dat een mechanische klep niet verkalkt. In principe gaat deze een leven lang mee. Wel is het van belang bij een mechanische klep om bloedverdunnende middelen te gebruiken.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy