// Zorg algemeen

Verapamil icm citrus

Hallo,

Ik gebruik Verapamil 120mg en ben op de hoogte gesteld dat je tijdens het gebruik van Verapamil geen grapefruit / -sap mag eten / drinken. Nu is eigenlijk mijn vraag of je eigenlijk wel andere citrus vruchten mag eten / drinken, zoals sinaasappel, citroen, limoen enz. Deze vruchten hebben soms namelijk ook het bittere zoals een grapefruit. Het gaat volgens mij ook om de stof die het bittere veroorzaakt. Ik durf nu zowat geen citrus meer te eten / drinken, omdat ik bang ben voor de bijwerkingen die het kan veroorzaken icm de Verapamil. Ik heb de volgende vraag ook aan mijn apotheker gesteld, maar zij wist het niet zeker...... Kan ik alle soorten citrus eten behalve de grapefruit of moet ik toch ook voorzichtig zijn bij andere vruchten? 

Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • F S avatar
  Citroen en limoen is geen probleem, de enige andere vrucht waarvan we weten dat hij furanocoumarine bevat is de pompelmoes 9ook een soort grapefruit)

  0
 • W B avatar
  Hartelijk dank voor uw snelle reactie! Kan ik dan ook gewoon citroen en limoen eten of moet ik deze ook voor de zekerheid vermijden?

  0
 • F S avatar
  Medicijnen komen tijdens het passeren van de darmwand en de lever in aanraking met enzymen die een deel van het medicijn afbreken voordat dit daawerkelijk het bloed bereikt. Het percentage geneesmiddel wat wel het bloed bereikt noemen we de biologische beschikbaarheid van een middel. Artsen houden bij het voorschrijven van een dosering rekening met deze biologische beschikbaarheid die voor ieder middel is vastgesteld. Grapefruit(sap) bevat een stof (furanocoumarine) die zich bindt aan het enzym dat zorgt voor de afbraak van ondere andere verapamil. Hierdoor wordt dit enzym inactief en wordt de biologische beschikbaarheid van verschillende medicijnen waaronder verapamil veel hoger dan dat de arts voor u bedoelt had..Dit gebeurt niet bij gebruik van sinaasappels, sinaasappelsap, mandarijnen of mandarijnensap. Je kunt deze dus gerust eten en drinken. Voor mineola’s is dit nog niet helemaal duidelijk. Je zou deze voor de zekerheid kunnen vermijden.Smakelijk!

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy