// Zorg algemeen

Ventriculaire Extra Systolen

Ik ben een man van 57 jaar en heb in mijn leven diverse perioden gehad van het “overslaan” van het hart. Ik zit nu weer in een periode dat ik er behoorlijk last van heb. Het zijn gewoon heftige overslagen, varierend van om de minuut tot een paar uur geen last, die niet alleen overdag hinderlijk en naar zijn maar ook ’s nachts aanleiding geven tot slecht slapen. Een paar weken geleden is uit Holter onderzoek (via de huisartspraktijk) gebleken dat het (onschuldige) Ventriculaire Extra Systolen zijn. Mijn huisarts heeft in overleg met de cardioloog voorgesteld om gezien mijn klachten een beta blokker te gaan gebruiken: Metoprolol, tablet 50 mg per dag.(gereguleerde afgifte).Ik had ruim een week minder klachten, helaas zijn de klachten sinds een dag of 4 weer hetzelfde: behoorlijk hefige VES die moeilijk te negeren zijn en een grote impact hebben op mijn dagelijks functioneren, zowel op mijn werk als thuis. Een en ander wordt nog versterkt door het slecht kunnen slapen.Mijn huisarts stelt nu voor om de dosis Metoprolol te verhogen naar 75 mg per dag. Tevens in overleg met de huisarts ook besloten om een afspraak te maken met een cardioloog vanwege mijn klachten. Misschien helpt een ablatie? Probleem is dat er een wachttijd is van een week of 6, dus kan pas eind november 2014 terecht in het Radboud UMC te Nijmegen..Dit terwijl de klachten c.q. VES zich nu zo heftig en overduidelijk manifesteren. Mijn bloeddruk, gisteren gemeten, was iets aan de hoge kant, 100/150 en hartslag was 73 slagen per minuut. Bij lichamelijke inspanning nemen de VES af maar keren bij rust weer terug.Ook een lege maag is van invloed. Na een paar boterhammen wordt de VES minder. (er lijkt dus een verband te zijn?)Mijn vraag is: is het zinvol om de dosis Metoprolol te verhogen van 50 naar 75 mg of is het misschien beter om juist te gaan afbouwen? Ik heb niet echt het idee dat deze beta blokker helpt om mijn VES te verminderen c.q. te verhelpen. In het verleden zijn deze uiteindelijk ook zonder beta blokkers verdwenen. Alleen leken ze toen minder erg!Heeft u nog eventuele tips hoe om te gaan met deze voor mij zeer hinderlijke en ook, vanwege de heftigheid, beangstigende Extra Systolen? Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • A M avatar
    U vertelt een heel typisch klachtenpatroon wat we tijdens spreekuren vaak horen van patienten met ventriculaire extra's. Soms is geruststelling voldoende. I.h.b als ze niet zo heel vaak voorkomen. Dat moet worden vastgesteld met een 24 uurs registratie (holteronderzoek). Er zijn een aantal medicijnen die soms werken. Welke effectief is, is onvoorspelbaar en kan alleen door proberen worden vastgesteld. Als medicatie niet werkt, bijwerkingen oplevert, ongewenst is of als er zoveel extrasystolen zijn dat de pompkracht van het hart er van te lijden heeft, dan is RF ablatie vaak een goede behandeling om de extrasystolen tot verwijnen te brengen

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy