// Zorg algemeen

Veel pijn na plaatsing icd

Hallo, eind juni is bij mij een 3-draads icd geplaatst i.v.m. Dilaterende Cardiomyopathie. Daarbij liep ik helaas een klaplong op. Na 3 dagen bleek een van de draden geen goed contact meer met het weefsel te maken en volgde een nieuwe ingreep waarbij deze draad verplaatst werd en de linkerdraad vervangen. De Icd is erg goed zichtbaar onder de huid, je kunt hem zelfs vastpakken. Ik voel me een stuk veiliger met de icd dan zonder en ik kan zelfs een stuk fietsen (wat me voorheen nIet meer lukte). Helaas ervaar ik nog erg veel pijn op de plek waar de icd ligt en onder mijn linker sleutelbeen. Je kunt er met geen mogelijkheid aankomen zonder dat ik van de pijn zelfs begin te zweten. Het beperkt mij in mijn doen en laten en mijn nachtrust. Ik slik om de vier uur pijnstillers om het redelijk houdbaar te maken. Net na de tweede ingreep leek er even sprake van een infectie en ik heb een aantal weken antibiotica geslikt. Van een infectie lijkt nu geen sprake meer. Volgens mijn artsen heb ik erge pech gehad met de complicaties en heeft het genezingsproces meer tijd nodig doordat er twee keer achter elkaar geopereerd moest worden. Mijn vraag is nu: Komt het vaker voor dat iemand zo'n tijd na de operatie nog zo veel pijn ervaart?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


6 REACTIES

 • O B avatar
  Inmiddels ben ik onder behandeling bij de pijnpoli. Daar bleek dat de huidzenuwen rondom de ICD beschadigd zijn geraakt. De behandeling bestaat uit verdoving en Quetenza pleisters. Dit heeft een positief effect op de pijn. Na behandeling komt de pijn pas na 3 maanden langzaamaan weer terug.

  0
 • A G avatar
  mijn ervaring is dat het altijd een gevoelig plek blijft, ik heb in 5 wekentijd 2x een pacemaker gehad,omdat deze was verschoven en 1 jaar later mijn icd. Ook ik kan deze zo vastpakken en alles voelen, eng idee wel ,maar kan er mee leven litteken is ook erg gevoelig en er niet mooier op geworden. Als ik op mijn linker zij lig moet ik ook omdraaien want dat blijft een gevoelig iets.

  0
 • M B avatar
  Bij mij geplaatst ónder de spierlaag omdat mijn huid te dun is. Dat gerommel met de spieren tijdens de operatie zorgt voor wekenlange pijn. Maar: hij zit perfect!

  0
 • J v avatar
  Mijn favoriete slaaphouding is liggen op de linkerschouder. Meestal komt de ICD dan in het gedrang en moet ik deze met de hand zo plaatsen dat de minste last wordt ervaren. Als ik in slaap val op mijn rechter schouder draai ik in mijn slaap toch weer naar de linker schouder toe en word ik wakker van met een pijnlijk gevoel rond de ICD. Voor de rest zit de ICD mij niet in de weg.

  0
 • L 6 avatar
  Nadat ik was uitgegleden in bad was mijn ICD iets verschoven. Bij de geringste aanraking deed het behoorlijk pijn. Hierop is besloten de ICD te verplaatsen. Hij ligt nu onder de borstspier. Ik ervaar het als prettig, ik voel hem amper. Een klein nadeel, bij vervanging zal de ingreep iets lastiger zijn.

  0
 • M V avatar
  Het is een vaker gehoorde klacht dat mensen met een ICD hier last van hebben. Vooral slapen blijft pijnlijk. Wel belangrijk is om te kijken dat er geen ontstekingsverschijnselen optreden. Mocht u twijfelen is het raadzaam om contact met de pacemaker controle op te nemen. Soms wordt een pacemaker die onder de huid geplaatst is verlegd onder een spier, waardoor deze dieper komt te liggen.

  0

Je moet Inloggen om te reageren