// Zorg algemeen

Twijfels

Beste allemaal,

Graag stel ik me even kort voor. Ik ben een man van 39 jaar oud en in mijn familie (kwamen) hartziekten voor. Mijn vader overleed daaraan toen hij 46 was, mijn opa toen hij 72 was. Mijn moeder is gezond, en mijn oma is vorig jaar met 95 overleden.

10 jaar geleden ben ik geconfronteerd met veel stress, en daaruit ontwikkelde zich een paniekstoornis. Ook wat medische klachten zoals hoge bloeddruk kwamen daarbij om de hoek kijken. Na wat controle's besloten om deze te bewaken met bétablokkers (metroprolol 25 mg).

Waarom schrijf ik hier? Één van de klachten is overslaand hart. Ik heb al vele uitgebreide onderzoeken gehad (laatste 1 1/2 jaar geleden) waar steeds uitkwam dat ik gezond was. Laatste 2 jaar ben ik fanatiek gaan sporten, en zo'n 10 kilo kwijtgeraakt. Ik loop veel, en daar zit het probleem ook een beetje. Na 2 jaar hardlopen is voor mij de max toch 5 á 6 km en daarna ben ik redelijk afgepeigerd.Het lekkere gevoel na het sporten verdwijnt een beetje en ik slaap daarna slecht. Vooral het hoge tempo van mijn hart en de daarbij behorende onrust blijft hangen, vaak zelfs tot de volgende ochtend. Klachten als duizeligheid, overslaand hart blijven de hele dag of zelfs meerdere dagen hangen. Heel frustrerend en beangstigend.

Concrete vragen eigenlijk: worden mijn vorderingen in de sport beperkt door bétablokkers?

Kan ik met mijn arts afspreken dit af te bouwen, aangezien ik met een iets hogere hartslag me beter voel.

Zijn de bovengenoemde klachten reden tot onrust?

Excuses voor het uitgebreide relaas, maar hoop wat antwoorden te kunnen krijgen..


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • L D avatar
  Als u zeer veel voerslagen heeft, dan kan ablatie een defintieve oplossing bieden. We zoeken dan met een catheter via de lies naar het plekje waar de overslagen ontstaan. We kunnen alleen zoeken, als de overslagen er zijn, dus ze moeten dan echt veel voorkomen, iets als >10.000 per dag.Als de beta-blokker eecht niet helpt, kan dat over het algemeen gestopt worden, maar overleg dat wel met uw cardioloog.het gaat hier alleen om een hinderlijk probleem, en niet om iets gevaarlijks in uw geval; alles aan uw hart is immers normaal, behalve de overslagen.Een andere otpie kan ook zijn om andere medicamenten te proberen, zoals tambocor of verapamil. Ik hoor graag hoe het gaat.

  0
 • J L avatar
  meneer s, lees uw antwoord net.. Fietsproef, 24 uurs holter etc heb ik vorig jaar gehad en levert niks (negatiefs) op.. Maar onrust blijft aanwezig..

  0
 • L D avatar
  Beta-blokkers kunnen zeker de sportprestaties verminderen. Er zijn goede alternatieven in uw geval, om de bloeddruk te behandelen.Maar, u vermeldt ook een onrustig gevoel en snelle hartslag tot en met de volgende ochtend.Er zijn eenvoudige manieren om uw hartslag verder te onderzoeken. Een fietsproef, en een 24 uurs ECG registratie (waarbij uw dan ook uw klachten zou moeten provoceren) kunnen dan duidelijk maken wat u voelt: gewone overslagen, of heel misschien boezemfibrilleren.

  0
 • L D avatar
  Vreemd genoeg zie ik veel puntjes in uw vraag.Toch denk ik dat ik het goed kan begrijpen. Over het algemeen is een overslaand hart niet gevaarlijk. Beta-blokkers kunnen inderdaad uw sport-prestaties negatief beinvloeden. Het is inderdaad wel verstandig om dat in overleg met uw behandelend arts te kijken of er alternatieven zijn; doe dat niet zelf. Er zijn wellicht aandere mogelijkheden om uw klachten te behandelen; andere medicatie, of eventueel ablatie.Ik zie nu geen reden tot onrust.

  0

Je moet Inloggen om te reageren