// Zorg algemeen

Totaal AV block en boezemstimulatie

Ik las het antwoordop een vraag over een aangeboren totaal AV block. Uit het antwoord begrijp ik dat het in principe niet de bedoeling is dat een pacemaker dan ook de boezems stimuleert omdat, neem ik aan, de natuurlijke stimulatie daarvan niet defect is. Het kan "weinig kwaad" is het antwoord. Mijn vraag is of dit ook geldt bij een niet aangeboren AV block en wat in dat geval "weinig" dan meer concreet betekent. Als een pacemaker in deze situatie bij iemand van hogere leeftijd ook de boezems voor een klein percentage stimuleert, kan dat dan het gevolg van 'ouderdomsslijtage' in de geleiding zijn? Of liggen andere verklaringen meer voor de hand en is het raadzaam om de pacemaker aan te passen? Ik snap wel dat dit afhankelijk van de individuele casus is maar wellicht is er iets algemeens over te zeggen.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • F H avatar
    Geachte heer ,U geeft aan dat het relatief zeldzaam is dat bij een AV blok ook een zieke sinusknoop aanwezig is en dat de noodzaak om de boezems te stimuleren niet schadelijk is maar ook niet nodig.Wat ze nu bij mijn dochter zien is dat hij 's-nachts in de boezems paced maar ook bij inspanning, terwijl zij dus een AV blok heeft en geen medicatie gebruikt. Kan dit duiden op een zieker wordend geleidingssysteem? Wat zijn hier de gevolgen van en wat betekent dit op de langere termijn en haar levensverwachting. Haar pacemaker staat ingesteld op dag 60 en in de nacht 50 en voor iemand van 10 lijkt me dit al vrij laag.We hebben pas eind december weer een afspraak met de cardioloog en voor het welzijn van onze dochter kunnen we niet alles vrij uit vragen bij de cardioloog.

    0
  • A M avatar
    Een pacemaker die bedoeld is om AV block te behandelen, zou alleen in de boezems moeten 'kijken', en elke keer als hij een boezemprikkel ziet, moeten reageren met een prikkel in de kamer. Dan functioneert het systeem het meest fysiologisch. Als duizeligheidsklachten optreden bij een hartslag lager dan bijv. 40/min, zal de pacemaker zo afgesteld worden dat deze lage frequenties niet bereikt worden. Zakt de hartslag dan bijv in de slaap onder die grens, dan zal ook de boezem gepaced worden.Daarvan zijn geen nadelige gevolgen beschreven. Het gelijktijdig voorkomen van de noodzaak om de boezem te stimuleren (zieke sinusknoop) met AV block is relatief zeldzaam. Vaak is dit dan een gevolg van het gelijktijdig gebruik van medicamenten als betablockers, calciumantagonisten of anti-aritmica, bij het bestaan van AV block. In die situatie reageert de sinusknoop dan vaak ook te traag bij inspanningen. De pacemaker is doe uitgerust met een sensor die inspanningen signaleert. Afhankelijk van de programmering hiervan kan dan ook bij inspanning boezemstimulatie optreden. Dat helpt dan bij het realiseren van een normaal inspanningsvermogen.Kortom: u hoeft zich over boezemstimulatie geen zorgen te maken en het is veel belangrijker dat u niet duizelig bent en dat u zich normaal kunt inspn.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy