// Zorg algemeen

Ticagrelor<> Clopidogrel en stenttrombose

Ik heb een artikel gevonden op internet over stenttrombose ( •St. Antonius Ziekenhuis: doorbraak in 5-jaar durend onderzoek naar de oorzaak van stenttrombose)
en het gebruik van Clopidogrel en vraag mij af of er ook een verhoogde kans op een stenttrombose kan zijn bij het gebruik van Ticagrelor ipv Clopidogrel?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • P T avatar
  Het beschreven enzym speelt geen rol bij ticagrelor. Theoretisch zou dat betekenen dat er minder stenttrombose zou zijn met ticagrelor dan met clopidogrel, maar dat is nog niet bewezen.

  0
 • P A avatar
  ,Bedankt voor het antwoord maar er wordt niet echt ingegaan op de vraag of er ook kans op stenttrombose is bij het gebruik van Ticagrelor door het enzym dat wordt beschreven (PON1)gr

  0
 • P T avatar
  Dat is een interessante vraag.Clopidogrel, ticagrelor en prasugrel zijn middelen die worden voorgeschreven aan mensen die een hartinfarct en/of stentplaatsing in de kransslagaders hebben onder gaan. Het zijn bloedverdunnende medicijnen die de kans op stolselvorming in de stent (stenttrombose) verlagen. Gelukkig maar, want stenttrombose is een gevaarlijke complicatie.Clopdiogrel wordt al jaren gebruikt en is effectief, maar het is wel een medicijn dat niet bij iedereen even effectief is. Bij sommige mensen wordt het medicijn in het lichaam niet geactiveerd. Een middel als Ticagrelor is in principe wel altijd actief in het lichaam en lijkt dus ook wat voordelen te hebben. Bij mensen die een stent gekregen hebben bij een hartinfarct, worden dit soort nieuwere middelen meestal al gegeven. Of dit soort (veel duurdere) middelen voordelen hebben boven clopidogrel bij alle patienten moet nog verder worden uitgezocht.

  0

Je moet Inloggen om te reageren