// Zorg algemeen

Terugkerend BF , controles

Dag team,

Na een eerste aanval van BF in aug 2010 ben ik na ups en veel downs, medicatie etc behandeld door in maart 2012 met de toen nieuwe vlg. mij PVAC ablatie methode. Oorzaak mogelijk te zoeken in veel duursport zoals veel lotgenoten.

In 2 uur uit en thuis, dus goed geslaagd. Na een aantal maanden nacontrole en medicatie afgebouwd tot 0. Duurloop vaarwel gezegd en begonnen met 2 a 3 keer week tennis.

Gedurende de afgelopen tijd alleen wat last gehad van soms tijdje wat overslagen ( onrustig hart) en wat BF riedels ( seconden) die ik met wat zuchten kon opvangen.

Ik lees dat er lotgenoten zijn die ook die het enigszins relateren aan de slokdarm. Dit is bij mij ook het geval. Wanneer de druk richting mijn keel hoger wordt is de kans zeer groot dat ik overslagen ga voelen.

Ook is het zo dat ik redelijk losgelaten ben na de ablatie als ik lees:
“Regelmatig vervolgonderzoek speelt een belangrijke rol bij de behandeling. PatiĆ«nten die een behandeling met ablatie voor boezemfibrilleren hebben ondergaan, moeten gewoonlijk het eerste jaar elke drie maanden voor controle terugkomen, en daarna gedurende ten minste twee jaar elk halfjaar. ”

Dit vervolgonderzoek is er niet echt geweest.

Nu het volgende:
Eergisteren tijdens potje tennis ging het ineens mis. Naar huis, 50 mg flecainide (snel) en naar huisartsenpost. Na 5 kwartier in de wachtkamer van Huisartsenpost was het weer rustig.

Hamvraag: Moet ik weer de molen in? Huisarts zegt, nog even geen doorverwijzing naar cardioloog of onderhoudsmedicatie.

Wat te doen? Mogelijk dat even kan adviseren?

Zijn er voorbeelden dat een paar jaar na ablatie eenmalig een aanval van BF is geconstateerd en daarna heel lang niet meer.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


5 REACTIES

 • F B avatar
  Ik heb ook heel veel aan duursport gedaan en heb 2 keer een PMVA ablatie gehad in het OLVG te Amsterdam,BF kwam steeds weer terug,10 cardioversies gehad en uiteindelijk een chirurgische ablatie/zg.mini maze gehad in m 2014,herstel duurt langer maar heb tot nu toe geen last meer gehad.Bij mini maze operatie kan chirurg groter gebied bestrijken,ook longvenen.Ben nu zonder medicijnen sinds begin December,heb me met sporten al behoorlijk ingespn en alles gaat nog steeds goed.Heb wel voordat ik weer intensiever ging sporten een oxymetritest gedaan waarbij omslagpunt en kracht gemeten wordt.Heb inspanningsschema van sportcardioloog meegekregen en daar houd ik me redelijk aan.Heb na de minimaze operatie 5 weken een revalidatieprogramma in het ziekenhuis gedaan.

  0
 • E E avatar
  In augustus 2014 heb ik een slokdarm echo en een catheter ablatie gehad van de long venen door beide liezen gegaan door middel van bevriezen heel goed gelukt alleen s'avonds heel ziek geweest en rillingen gehad dit duurde zo'n twee uur 1 nacht opgenomen geweest,hart ritme stoornis was weg,na 1 week hartritme stoornis was terug maar nu een andere een zogenaamde flutter ,vreselijk kort ademig,een hele dag op de eerste hart hulp geweest,na 3 weken zou ik geschok worden ,maar mijn cardioloog prof. Crijns van het A.Z.M of te wel UMC+ in Maastricht stelde toch een nieuwe ablatie voor na 4 weken opnieuw geholpen door de rechterlies nu met warmte,ik had een licht roesje maar ben tot 3x toe bij gekomen van vreselijke pijn van het branden maar dat was maar voor een fractie van een seconde en was ik weer in slaap ,achteraf geweldig gevoeld.en nergens meer last van soms begint het heel even maar het stopt onmiddelijk,want de AF is niet weg maar wordt onderbroken ,na 6 weken heb ik 7 dagen een holter kastje gedragen en de uitslagen waren helemaal goed,mijn hart is heel rustig ,soms voel ik of het nog klopt. haha,als je gewend bent dat het zo te keer gaat is dit rustige hart een hele rare gewaarwording.niets dan lof voor de verpleging ,je wordt heel goed opgevangen en het operatie team in een wordt geweldig,prof.Crijns is een geweldige cardioloog ,die je heel goed begeleidt,over 9 maanden krijg ik weer een holterkastje voor 7 dagen,daarom begrijp ik niet ,dat iemand na 2 uur na de ablatie al naar huis mag,je moet zowiezo 4 uur plat liggen om de wond in je lies te laten dicht gaan ,dit was mijn verhaal,ik hoop dat iemand er wat aan heeft anders kom naar Maastricht ,geweldig hart en vaatcentrum groetjes

  0
 • L D avatar
  Zo zou ik het doen. We weten dat minstens 30% van de mensen na een eerste procedure die volgens de huidige inzichten succesvol is verricht, voor een tweede ablatie moeten. Dit is natuurlijk nog een veel te hoog percentage en er wordt hard gewerkt om dit te verbeteren. Gelukkig is de kans dat het na de tweede keer goed is bij mensen met aanvalsgewijs (paroxysmaal= het stopt nog vanzelf) boezemfibrilleren heel er hoog.Bij mensen bij wie het boezemfibrilleren al lang bestaat, en niet meer vanzelf overgaat, zijn soms nog meer behandelingen nodig.

  0
 • P v avatar
  Bedankt voor je bericht ,Ik hoop niet meer bij je op tafel te hoeven liggen. De kans op definitief slagen is bij een 2e keer echter wel een stuk groter, dat is bekend.Vooralsnog even aanzien dus en bij een volgende keer naar cardioloog?groet

  0
 • L D avatar
  De regels rondom follow up liggen niet vast. Als het goed is, is het goed. Het protocol dat u beschrijft voor follow up is gebruikelijk voor wetenschappelijke studies, maar niet voor gewone behandelingen.Mijn advies is om weer om een verwijzing te vragen bij een volgende episode. We weten dat BF na langere tijd toch weer kan terugkomen. Eenmalige aanvallen kan (na bijv flink carnaval vieren), maar als het tijdens tennis gebeurt, dan is de kans groot dat het wel weer eens komt.

  0

Je moet Inloggen om te reageren