// Zorg algemeen

Te late en daardoor mislukte ablatie

Ik had ergens op deze site mijn verhaal al gedaan, maar kan niets terug vinden. Nog een poging dan maar. Nadat een hartritme stoornis bij mij was vastgesteld een aantal jaren geleden, heb ik 6 x een cardioversie gehad. De eerste had goed effect maar na plm een jaar kwam de ritme stoornis terug. De laatste had maar een of twee dagen succes, zodat de cardioloog mij vroeg of ik bereid was tot een ablatie in een ander (academisch) ziekenhuis. Ik zei onmiddellijk ja en het proces werd in gang gezet. De ablatie die ik onderging had niet het succes waarover ik op deze site zo dikwijls lees. Voor ik het ziekenhuis verliet is met een cardioversie als aanvulling op de ablatie nog geprobeerd het ritme toch in het gareel te krijgen. Dat duurde maar enkele dagen en ik ben voor een nieuwe cardioversie enige weken later weer naar het ziekenhuis gegaan. Toen ook die geen succes had is in overleg besloten om over te gaan op medicijnen en geen ablatie meer toe te passen. De cardioloog vertelde me o.a. dat ik te laat voor een ablatie had gekozen. Maar dat lag dus niet aan mij, ik heb geen seconde getwijfeld toen ik er om gevraagd werd. De cardioloog vond ook dat mijn hart te groot was en het pompvermogen klein, 40%. Alles overziende was het beter om verder te gaan met medicijnen. Ik heb daar mee ingestemd, wat kan ik anders. Ik twijfel niet aan deze cardioloog. Ik betreur wel dat het mij geboden vooruitzicht, desnoods na twee of drie ablaties, dat ik weer wat zou kunnen gaan joggen en andere vormen van sport kon gaan doen zonder hartritme stoornissen, niet gerealiseerd kan worden. Ik ben 70 en heb hardlopen nodig om mijn longen goed werkend te houden, heb ook longproblemen. Ik loop voor m'n leven. Deze cardioloog verzekerde me overigens dat ik nul beperkingen heb en in overleg met mijn huisarts en bevestigd door haar, leg ik dat uit als instemming of goedkeuring van het weer langzaamaan opbouwen van wat sport activiteiten, zoals joggen en misschien weer zwemmen. Dat ga ik dan ook maar proberen. Toch blijf ik achter met de teleurstelling dat ik er niet eerder op gewezen ben dat ik met een eerdere ablatie beter af zou zijn geweest. En met de vraag of 6 cardioversies voor doorverwijzing voor een ablatie normaal is.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L D avatar
    Hoe eerder in het beloop van boezemfibrilleren geableerd wordt, hoe groter de kans op succes. Eigenlijk willen we fase dat electrocardioversies structureel nodig zijn voor zijn, omdat dan de kans op succes van de catheter-behandeling duidelijk afneemt. Bij u reageert het boezemfibrilleren niet goed meer op cardioversie, wat betekent dat er inmiddels veel veranderingen in de boezemweefsel zijn opgetreden, die maken dat ablatie niet meer werkt. Verder noemt u nog twee andere belangrijke zaken, nl de verminderde pompkracht en uw longen. Als de pompkracht van het hart verminderd is, werkt ablatie ook minder goed. Ik wil hier ook graag nog de mogelijkheid van de hartchirurg noemen; deze kan via kleine sneetjes in de borst via een camera ook boezemfibrilleren behandelen. De succeskans van deze chirurgische ingreep is bij mensen met uw vorm van boezemfibrilleren groter dan die van de catheter-behandeling via de lies. Echter, hier kunnen uw longproblemen een contra-indicatie zijn. Toch zou ik de mogelijkheid van deze hartoperatie nog eens bespreken.Bij u is er voor gekozen om het boezemfibrilleren te laten bestaan, en met medicijnen de klachten te behandelelen. Hiervoor zijn vele medicijnen beschikbaar, en soms is het een kwestie van proberen om de medicijnen en de dosering te vinden. Gelukkig is het zo dat het toch ook vaak lukt om met de juiste medicijnen toch de klachten te minimaliseren.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy