// Zorg algemeen

Te kleine aorta kunstklep

In 2003 heb ik mijn eerste aorta-kunstklep (21 mm) gekregen. Omdat mijn lichaam littekenweefsel ging aanmaken raakte deze kunstklep vernauwd en moest in 2013 vervangen worden. Ik kreeg toen een kleinere kunstklep (19 mm).

Sinds die tijd ben ik erg moe. Nu blijkt dat deze klep te klein is en bij inspanning fors lekt. Bovendien is de hartspier nog weer verder verdikt. Omdat de 2e klepoperatie in 2013 nogal moeizaam verlopen is met enkele complicaties tot gevolg (een extra operatie diezelfde dag ivm ernstig bloedverlies en totaal AV-block, dus 2 weken later implantatie pacemaker), gaf mijn behandelend cardiologe aan dat het zeer de vraag is of ik nogmaals een klepoperatie kan ondergaan. In een adem door vertelde zij dat ik tzt mogelijk in aanmerking kom voor een steunhart dan wel harttransplantatie.

Nu wil ik graag weten wanneer mij verteld kan/gaat worden of er wel/niet nogmaals een nieuwe klepoperatie mogelijk is. Zo'n steunhart is nogal wat en daar wil ik graag op voorbereid zijn. Nooit gedacht dat ik nog eens "blij" zou zijn met de boodschap dat een 3e klepoperatie wel mogelijk is.

Wie kan mij antwoord op deze vraag geven? 
Heeft iemand al eens eerder een 3e klepoperatie van dezelfde klep ondergaan?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


3 REACTIES

 • F B avatar
  Goedenmorgen ik wil toch even reageren. Ik heb zelf twee klep operaties ondergaan en nu ook een mechanise klep mjn klep is ook 1 of 2 mm kleiner en ja ik ben ook snel moe. Zeker na 11uur werken slaap ik aardig goed op de bank na het eten. Maar ik leef met de handicap dat ik niet zoveel conditie als voorheen had. Ik zit niet echt te wachten op een 3e operatie dus leef met dat je sneller moe bent.

  0
 • F R avatar
  Dank voor uw reactie, dokter .Dat er misschien toch mogelijkheden zijn, geeft een heel klein beetje gemoedsrust, waarbij ik me heel goed realiseer dat het uiteindelijk toch tegen kan vallen. Het is maar net wat er aangetroffen wordt als er weer geopereerd moet worden.Op 19 februari a.s. heb ik een gesprek met mijn behandelend cardiologe en ik was al van plan om een verwijzing naar het Catharina te vragen, omdat ik daar al mijn operaties heb ondergaan en mijn pacemaker heb gekregen.

  0
 • J t avatar
  meneer/mevrouw,In principe is een 3de klepoperatie altijd wel mogelijk, afhankelijk van de risico factoren (leeftijd, bijkomende ziekten). Het is dan wel zaak dat u een grotere klep moet krijgen! Daar zijn wel wat technische 'trucjes' voor, soms lukt het om de ring waar de aortaklep ingehecht moet worden (de annulus) wijder te maken m.b.v. een kunststof of een dierlijk 'lapje'. Dan past er een grotere klep in. Een andere mogelijkheid is om de aortaklep en het eerste stuk van de aorta te verwijderen zodat er een grotere klep (met stukje kunststof buis) in past. Een harttransplantatie of een steunhart is een uiterst middel wat bij iemand met goede pompfunktie eigenlijk niet gebruikelijk is.Mocht u hier verder over willen praten, kunt u contact met mij opnemen.Veel sterkte van ,

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy