// Zorg algemeen

te hoge cholesterol

ik heb een korte vraag ivm met mijn cholesterol waarden:

Mijn cholesterol blijkt wat te hoog te zijn (totale cholesterol = 242mg/dl)

De huisarts raadde mij aan wat om op mijn voeding te letten. Maar vond het gebruik van statines nog niet aan de orde. Blijkbaar was mijn ratio wel goed. LDL = 130/ HDL=112

Klopt dit wel, of wat moet ik er precies van denken?

Een vriend van mij moet wel statines innemen bij een cholesterol gehalte van 228mg/dl? Ik begrijp de beslissing van mijn huisarts niet echt.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Uw totale cholesterol is inderdaad wat verhoogd.Of uw cholesterol behandeld moet worden hangt zeker niet alleen af van deze waarde, maar met name of er bijkomende risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, roken, 1e graads familieleden met hart- en vaatziekten voor het 65e levensjaar etc.). Er zijn 2 categorie├źn beschreven hieronder, waarschijnlijk valt u in categorie 2 en dan is het met waardes zoals u beschreef meestal niet nodig medicatie te gebruiken, tenzij er sprake is van meerdere risicofactoren.1. Patienten die al hart of vaatziekte hebben (mensen die een hartinfarct of beroerte hebben gehad of mensen die gedotterd zijn of omleidingen hebben gekregen), zijn over het algemeen gebaat bij cholesterolverlaging met medicatie! De kans op opnieuw bv hartinfarct of beroerte wordt dan duidelijk lager. Dat is onomstotelijk bewezen in grote, klinische studies en dat is dan ook beleid in alle internationale richtlijnen. 2. Bij mensen die geen hart of vaatziekte hebben (dus bv geen hartinfarct, beroerte, dotterbehandeling of bypass operatie hebben gehad) ligt het genuanceerder: bij die mensen hangt de noodzaak tot verlaging van het cholesterol af van het totale risico op hart of vaatziekte. Zo is er bij iemand die rookt, diabetes mellitus heeft en 65 jaar is, een sterk verhoogd risico en moet het cholesterol dan ook goed gereguleerd worden. Soms lukt dat met dieetadvies (cholesterolarm eten), maar vaak is cholesterolverlaging nodig met medicatie. Daarentegen is er bijvoorbeeld geen noodzaak tot cholesterolverlaging met medicatie bij een jong persoon met een licht verhoogd cholesterol en geen andere risicofactoren. Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren