// Zorg algemeen

Te hoge bloeddruk

Begin okotber 2015 heb ik na een hartinfarct een by-pass operatie gehad. Door complicaties is er twee dagen later een (blijvende) stoma geplaatst. Twee ingrijpende operaties waarvan ik fysiek en psychisch best wel van ver heb moeten komen. Sinds mijn infarct (en misschien ook wel daarvoor) heb ik een te hoge bloeddruk. Inmiddels is een aantal malen de medicatie aangepast en uitgebreid. Op het moment slik ik metoprolol (200 mg) en perindopril tert-but 8 mg; (vorige week verhoogd van 4 naar 8 mg). Vanwege "witte jassen stress" meet ik mijn bloeddruk ook zelf. Sinds ik perindopril gebruik en al helemaal sinds de verhoging van de dosering is mijn bloeddruk alleen maar gestegen (zie bijgaand overzicht). Door de cardioloog is tijdens het laatste consult aangegeven dat als de bloeddruk niet daalt na de verhoging van de dosering er een derde medicijn wordt toegevoegd om de bloeddruk te verlagen. Aankomende vrijdag moet ik voor controle naard huisarts. Ik weet nu al dat de bloeddruk (veel) te hoog zal zijn en dat er dus een derde medicijn zal worden toegevoegd aan de lijst.

Ik word daar behoorlijk onzeker van. Ik let heel erg op de hoeveelheid zout in mijn voeding, ik loop iedere dag 6 kilometer of meer, doe twee keer per week aan bewegen/ sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en probeer stress en druk zo veel mogelijk te vermijden. En toch wil het maar niet lukken om de bloeddruk lager te krijgen.

Mijn vraag:

Is het niet beter om de perindopril te schrappen (werkt blijkbaar niet of onvoldoende) en sowieso om de dosering weer te verlagen?

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • H S avatar
    Dank voor het antwoord van al bijna een maand geleden. Inmiddels slik ik een derde medicijn en tot mijn grote opluchting werkt de strategie en heb ik nu een bloeddruk die onder de 120 / 80 zit.

    0
  • P T avatar
    Heftig hoor, wat u heeft meegemaakt.Uw te hoge bloeddruk is blijkbaar nog niet goed onder controle, hoewel u daar zelf al van alles aan doet, zoals u beschrijft.Ten eerste is het belangrijk dat uw bloeddruk zoveel als mogelijk omlaag gaat. U heeft al een omleidingoperatie gehad en een goed ingestelde bloeddruk verlaagt de kans op een nieuw probleem aan uw kransslagaders of de omleidingen.Helaas is het zo dat een bloeddruk om ons nog onbekende redenen gedurende het leven kan gaan stijgen.Helaas is het ook zo dat we vaak niet met 2 middelen om de bloeddruk te verlagen uitkomen, maar er nog een derde of zelfs vierde middel aan moeten toevoegen voor een goed resultaat.Het is dan ook zo dat er over het algemeen eerst gestart wordt met de basismedicatie om bloeddruk te verlagen (zoals u al heeft) en dat daar dan nog medicatie aan wordt toegevoegd. De strategie zoals uw artsen bij u volgen is gangbare praktijk (en uiteindelijk vaak het effectiefst, zoals als uit grote studies blijkt). Uw voorstel om de perindopril te verlagen of stoppen, omdat die in de huidige situatie weinig aan de bloeddruk doet, niet.Helaas heb ik dus geen beter nieuws voor u dan uw eigen artsen hebben.Positief punt is dat het meestal wel lukt om de bloeddruk om laag te krijgen. Overigens is daar soms expertise van een internist met specialisme hoge bloeddruk bij nodig.Succes!

    0

Je moet Inloggen om te reageren