// Zorg algemeen

Tachycardie en bradycardie

Ik heb de diagnose ACM/DCM waarvoor ICD en tambocor 200mg CR. Voor de ICD implantatie in 2010 heb ik in 2009 2x een ablatie (rechter ventrikel) ondergaan. Behalve dat ik af en toe wat tachycardieën heb ging het met het hartritme best goed. Met sporten blijf ik netjes onder de bovengrens van de ICD. Sinds afgelopen week heb ik in rust een lage hartslag, rond de 45 bpm. Ondergrens ICD is 40 bpm. Afgelopen nacht heb ik 1,5 uur wakker gelegen door bonkende overslagen wat ik als erg onprettig ervaar. Ik heb hier overigens geen angst om. Ik weet dat het proces niet te voorspellen is en dat het ook stabiel kan blijven. Ondanks dat ik 2x per week o.b.v. een fysiotherapeute een bepaald oefenprogramma volg vanwege mijn verminderde conditie (heb recent een embolisatie van een levergezwel gehad en kort daarna een opname i.v.m. longproblemen) bouw ik niet echt op qua energie.Wat ik me afvraag, zou het kunnen dat het proces van fibrosering in de rechter hartkamer deze klachten veroorzaakt? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • L 6 avatar
    Dank voor uw reactie.

    0
  • P V avatar
    Een hartslag van 40 slagen per minuut in rust is zeker niet abnormaal, heel veel mensen hebben dit tijdens de nacht. Als dit voor U voelt als hartbonzen zou het misschien kunnen zijn dat U frequente kamer-overslagen hebt, waardoor de hartslag langzamer voelt dan hij in werkelijkheid is. Fibrose (bindweefselvorming) in de rechter kamer geeft in het algemeen geen vertraging van de hartslag, maar kan wel zulke overslagen geven.Om andere oorzaken van een trage hartslag zou ik mij geen zorgen maken, zeker niet omdat Uw ICD ook als een pacemaker zal werken.Uw vraag over het opbouwen van de conditie is niet zo makkelijk te beantwoorden. Uw andere aandoeningen kunnen een rol spelen, maar ook vermindering van de pompfunctie van het hart door de fibrose, zou een oorzaak kunnen zijn. Ik denk dat U deze vraag het bij Uw volgend bezoek aan Uw cardioloog kunt bespreken, mogelijk kan een fietstest hierbij helpen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy