// Zorg algemeen

Stopzetten betablokkers na ablatie

Beste

 

Twee maanden geleden heb ik een succesvolle ablatie ondergaan ter voorkoming van atriumfibrilleren. Longvenen en flutter werden perfect geïsoleerd en ik ben op dit ogenblik al geruime tijd ‘fibrillatievrij’. Sinds enkele weken ben ik terug intensiever beginnen te mountainbiken en dat gaat eigenlijk allemaal probleemloos.

Mijn cardioloog heeft me nog een uiterst lage dosis emconcor minor (Bisoprololfumaraat ) voorgeschreven (1.25 mg) voor 6 maanden. Als ik dan echter vraag of dit nog wel zinvol is gezien de lage dosis had hij niet echt een sluitend antwoord en heeft hij deze beslissing eigenlijk een beetje aan mij overgelaten. Vermits  emconcor toch een zekere rem bij het sporten is, zou ik hier inderdaad liever mee stoppen. Bovendien raadde de cardioloog mij een lactaattest aan vooraleer intensief te sporten en deze lactaattest zou minder zin hebben als ik tijdelijk betablokkers nemen.

Mijn cardioloog had niet echt een probleem met het stoppen met emconcor maar een echte voorstander leek hij ook niet te zijn. Maw. de bal ligt eigenlijk eerder in mijn kamp.

Vandaar mijn vraag:

-          Is stoppen met emconcor minor een verstandige optie?

-          Indien ik stop, mag ik dan gewoon stoppen zondermeer of moet ik deze 1.25 mg delen in halve porties en zo rustig afbouwen?

 

Met dank voor uw antwoord.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • J O avatar
    Medicatie al dan niet of minder in overleg met je arts.Wat je daarnaast kan doen is je algehele gezondheid ondersteunen met evenwichtige voeding. Zo speelt vaak insulineresistentie/metaboolsyndroom een rol bij tal van klachten, ook van hart en vaatziekten. Belangrijk is dan om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, door geraffineerde suikers zoveel mogelijk te mijden en te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Verder een overmaat aan exorfinen vermijden en voorzichtig met tyraminerijke voedingsmiddelen. Dat soort stoffen kan veel ontregelen in je lichaam en stresshormonen vrijmaken. Verder hebben veel mensen te maken met verzuring van het lichaam, wat klachten kan geven.Verder kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren je hele gezondheid en die van je hart ondersteunen. Zoals bijv mium en Q10.Medicijnen zorgen vaak voor tekorten aan diverse voedingsstoffen. B├Ętablokkers zorgen voor tekorten aan stoffen als Q10, vitamine B en zink en ze verminderen de aanmaak van melatonine.Je lichaam goed ondersteunen kan schelen in de noodzaak tot medicatiegebruik maar die medicatie wel in overleg.

    0
  • L D avatar
    Als regel geven wij op Hartvolgers geen antwoorden op hele specifieke, medisch-inhoudelijk vragen, die eigenlijk tussen de pati├źnt en de eigen cardioloog in de spreekkamer aan de orde komen.In uw situatie ligt de bal toch bij u, en is aan u zelf over gelaten wat te doen. Laat ik vertellen wat ik in het algemeen adviseer: als u geen hoge bloeddruk heeft, en het boezemfibrilleren ontstond voor de ablatie niet tijdens of vlak na sporten die zie ik in het algemeen geen reden om de beta-blokker voort te zetten.Als u daaruit de conclusie trekt, op grond van wat u met uw behandelend cardioloog heeft afgesproken, dat u wilt stoppen, dan moet u inderdaad niet in 1 keer stoppen. Probeer in de loop van 3 dagen steeds wat minder te nemen, door de tabletten de delen.Mijn antwoord is wat indirect, maar ik hoop dat u begrijpt dat ik niet over de volledige gegevens beschik en dus ook niet in de stoel van behandelaar kan gaan zitten.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy