// Zorg algemeen

Sterk schommelende bloeddruk bij mijn vader (bekend met hartproblemen)

Hallo allemaal! Ik hoop dat jullie het verhaal van mijn vader willen lezen en mee willen denken.
Mijn vader (1942) heeft 14 jaar geleden een bypassoperatie gehad nadat hij dmv AED weer tot leven is gewekt tijdens het tennissen. Hij heeft toen 6 bypasses gehad. Hij is hier gelukkig goed van hersteld. Hij heeft nu alleen last van extreme bloeddrukschommelingen waarvoor niemand (geen enkele arts/cardioloog) een verklaring lijkt te hebben. Daarom wend ik mij tot jullie.

Mijn vader is bekend met een vergroot hart (sporthart) en een verdikte linkerkamer. Verder heeft hij last van oedeem in been waaruit de ader is verwijderd door de bypasses. Hij heeft zijn hele leven ZEER VEEL gerookt en is gediagnosticeerd met COPD. Heeft een puffer daarvoor en dat helpt. Hij is redelijk vaak benauwd (je hoort hem piepen) en hij slikt plastabletten daarvoor. Dat vermindert de benauwdheid (longoedeem?), maar hij wordt er heel snel duizelig van en hij valt er zelfs helemaal door weg bij 'inspanning'. Zelfs al een wandelingetje van een kwartier is teveel. Zijn bloeddruk daalt dan spectaculair. Hij heeft dit zelf bijgehouden met een eigen bloeddrukmeter en ook een meting met een kastje liet dit zien. Hij is gediagnosticeerd met een te hoge bloeddruk, maar dit klopt mijns inziens niet! Hij houdt nu ook zelf zijn bloeddruk zeer regelmatig bij en schrijft het allemaal op. Hieruit blijkt, en dat heeft hij enkele jaren geleden ook al gedaan, dat zijn bloeddruk overdag laag is (rond de 120 of lager en hij is bjina 75) en dat die in de loop van de avond/nacht kan stijgen tot ruim boven de 200. De bloeddruk is 's ochtends ook nog boven de 180 en daalt dan in de loop van de dag weer tot rond de 100/120 soms. Hij slikt nu, in overleg met de cardioloog, alleen plastabletten als dat echt nodig is (ivm benauwdheid met name). Als hij standaard een plastablet neemt, daalt zijn bloeddruk nl nog sterker en kan hij NIKS meer doen. Dan voelt hij zich extreem duizelig tot wegvallen aan toe. Zijn nieren zijn in orde. Saturatie ligt rond de 98% bij laatste meting 3 weken terug. 
 

Zijn bloeddruk in rust is dus EXTREEM hoog en overdag extreem laag. Herkent iemand dit en/of kan dit uitleggen? Heeft het te maken met hartfalen? Ik weet niet precies welke medicatie hij allemaal gebruikt. Daar kan ik hopelijk snel meer over zeggen. Ik waardeer jullie reactie zeer!

Vriendelijke groet


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • L avatar
    ,Hoewel het echt onmogelijk is met alleen deze gegevens de problemen van je vader richting te geven, zal ik in z'n algemeenheid er iets proberen over te zeggen:Het komt voor dat bij een ernstig verdikt hart de bloeddruk bij inspanning daalt. Dit komt omdat bij een hogere hartfrequentie het hart per slag minder tijd heeft zich goed te vullen waardoor er dus ook per slag minder bloed wordt uitgepompt. Daarnaast kan er door de dikte van het hart een soort obstructie van de bloedstroom ontstaan.Als de hartfrequentie in rust laag is, kan bij een verdikt hart de bloeddruk juist hoog of normaal zijn.Dit alles kan ook nog eens beïnvloed worden door zijn COPD, die een verhoogde druk in de longen en dus in de borst veroorzaakt, waardoor de rechter hartkamer soms moeilijker bloed kan uitpompen, waardoor de linker kamer minder goed gevuld raakt, etc. Dit alles is vrij ingewikkeld en kan eventueel worden beoordeeld met (inspannings) echo of MRI. Bloeddrukschommelingen kunnen ook nog het gevolg zijn van problemen buiten het hart en daarom zou een internist ook een keer om raad gevraagd kunnen worden.

    0

Je moet Inloggen om te reageren