// Zorg algemeen

stent of bypass operatie

Hallo,

Ik heb een hartinfarct gehad in 2004, pci + 2 x stent. Daarna april 2016 pci + 3 x stent, december 2016 pci + 2 x stent en in oktober 2018 pci + 2 x stent. Vorige week fietstest gedaan. Waarschijnlijk weer een vernauwing, met gevolg mogelijke pci + stent…..

Nu heb ik het volgende gelezen:
Van de 20.000 patiënten die er per jaar in Nederland worden gedotterd, krijgt 30-50 procent binnen zes tot negen maanden opnieuw te maken krijgt met vernauwde kransslagaders. Die nieuwe vernauwingen worden veroorzaakt door de "dotter-behandeling", die minuscule beschadigingen veroorzaakt aan de vaatwand. Daardoor ontstaat littekenvorming. En littekens hebben de eigenschap dat ze het weefsel samentrekken, waardoor het bloedvat opnieuw vernauwt.

Daar ik vanaf 2016 constant vernauwingen heb, zou het bovenstaande misschien betrekking kunnen hebben om mij. Is het dan niet beter om i.p.v. weer te dotteren (met eventuele stent) een bypass operatie te doen?

Mijn cardioloog is er geen voorstander van. Hij geeft aan dat zolang er nog stents geplaatst kan worden is er geen probleem…..


,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Dat is een goede vraag.U heeft in ieder geval veel pech met zoveel benodigde behandelingen in korte tijd.Om uw vraag duidelijk te kunnen beantwoorden moet ik eerst wat uitleggen.Een PCI (ook wel dotter) is een behandeling van vernauwing in de kransslagaders (de benzineleidingen van het hart). We plaatsen op de plek van zo'n vernauwing een zogenaamde stent (soort balpenveertje) waarop een laagje met medicijnen zit. Die medicijnen maken de kans op een nieuwe vernauwing lager.De kans op een nieuwe vernauwing in de stent is gelukkig lager dan 5% in het 1e jaar, dat houden we netjes bij met alle hartcentra in een landelijke database: de getallen die u gevonden op internet kloppen dus niet.De vraag of u beter af bent met omleidingen (bypassoperatie) kan ik zonder beelden en achtergrondinformatie niet goed beantwoorden, maar is in uw geval zeker relevant. Soms doen we lever een bypassoperatie van dotteren vanwege de uitgebreidheid van afwijkingen en soms doen we een bypassoperatie als iemand meerdere keren toch vernauwing krijgt in de eerder geplaatste stents.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy