// Zorg algemeen

Statines - waar of onwaar

L.S., graag zou ik willen weten of de volgende uitspraken waar of onwaar zijn:- statines verhogen de kans op kanker- statines verhogen de kans op diabetes- statines verhogen de kans op cognitieve stoornissen (bv. geheugenproblemen)- statines kunnen problemen veroorzaken bij de spieren en dus ook voor het hart als zijnde hartpsierAlvast dank voor uw reactie

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • P T avatar
    Alvorens antwoord te geven op uw vragen, is het belangrijk om het volgende in ogenschouw te nemen: hoewel de mogelijke bijwerkingen van statines (cholesterolverlagers) vervelend kunnen zijn, moet u altijd samen met uw arts ook de voordelen van statines wegen, alvorens eventueel te stoppen met , of veranderen van medicatie. Realiseer u dat statines het risico op hartinfarct en beroerte verlagen en dat het risico op levensbedreigende bijwerkingen daarentegen zeer laag is!Antwoorden op uw vragen:- Het risico is klein, maar een statine kan het glucose (suiker) in je bloed verhogen. - Er zijn geen overtuigende aanwijzingen dat statines het risico op kanker verhogen. In de beginfase was hier twijfel over, maar de resultaten van de grootste studies en alle overzichtsstudies in de meest vooraanstaande medische tijdschriften van de afgelopen jaren zijn geruststellend.- Bij een klein percentage van de mensen die statines gebruiken is verminderde functie van het geheugen geconstateerd, hetgeen weer normaliseerde na stoppen van de statine (dus geen blijvend effect).- de meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn, echter dit betreft de hartspier niet. Sterker nog, uw hartspier wordt juist beschermd door het lagere risico op een hartinfarct bij gebruik van statine.Neem bij twijfel of vragen over bijwerkingen altijd contact op met uw arts!

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy