// Zorg algemeen

Statines

Goedmiddag,

Recentelijk bij de cardioloog (niet "mijn" cardioloog omdat dat telkens wisselt) op controle geweest en had daarbij de ingevulde ongemakken monitor bij me. De arts vond het niet nodig er naar te kijken.

Na een infarct in januari 2017 waarna twee stents geplaatst zijn gebruik ik eerst Simvastatine en daarna Pravastatine bij beide had ik behoorlijke spierpijn in mijn nek.Sinds kort gebruik ik Atorvastatine waarbij ik bovendien ernstige spierproblemen kreeg ik mijn bovenbenen en de aanhechting van die spieren op de heup. Fysiotherapeut gaf aan dat spieren enorm verkramd waren.

In telefonisch overleg met de arts ben ik gestopt voor 2 a 3 weken om te ondervinden of dat helpt.

Na enkele dagen werden de klachten minder en zijn nu na 3 weken nagenoeg weg

Op mijn vraag of er geen natuurlijke middelen zijn om het cholesterolgehalte mede helpen te verlagen zoals sapjes van knoflook, gember en appelazijn gaf hij dat daarnaar nooit onderzoek is gedaan en dat ik zelf maar moest bepalen of ik die inzette.

Ik score op uw cholesteroltest rood qua leeftijd (75) en op het BMI van 25,6 verder op geslacht, voedingspatroon geel en de overige punten groen.

Gaarne uw visie in bovenstaande. Bij voorbaat hartelijk dank.

 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

 • R v avatar
  Zelf heb ik ook spierpijnen gehad bij diverse statines. Door het gebruik van extra vitamine D (25 microgram) en Q10 (200 mg) per dag heb ik er nu gelukkig geen last meer van en kan ik de statine blijven gebruiken. Hoewel het extra gebruik van vit D en Q10 wetenschappelijk gezien wat omstreden is, helpt het wel bij mij. Wellicht het proberen waard.

  0
 • E B avatar
  Op jouw leeftijd zou ik mijn cholesterol helemaal niet laag willen hebben: https://www.youtube.com/watch?v=N2EWZN8NhxQ

  0
 • J O avatar
  Statines zorgen voor tekorten aan diverse voedingsstoffen, waaronder Q10, zink, de vetoplosbare vitaminen en vitamine B12. Tevens verminderen ze een bepaald enzym, DPP-IV. Q10 is een energiestofje; een tekort eraan kan tandvleesproblemen en spierklachten geven.Natuurlijke middelen kunnen wellicht helpen maar het begint bij een evenwichtig voedingspatroon en bepaalde voedingssupplementen. Zeker op gevorderde leeftijd kan je vaak wel wat extra's gebruiken. Op internet wel een paar goede sites op gebied van gezondheid; ook wat voedingpatroon bij cholesterol betreft. Een en ander natuurlijk niet in plaats van medische zorg.

  0
 • H H avatar
  Een veelgestelde vraag bij het gebruik van statines, een behoorlijk aantal patiƫnten erv in meer of mindere mate bijwerkingen van cholesterolverlagers, meestal in de vorm van spierpijnklachten. Het kan nodig zijn diverse verschillende statines "uit te proberen" om het juiste middel en dosering vast te stellen of om tot de conclusie te komen dat iemand intolerant is voor deze groep cholesterolverlagers. Er ontbreekt inderdaad wetenschappelijk bewijs voor de door u beschreven natuurlijke middelen ook al hoor je soms mooie individuele resultaten.Rode gist rijst tabletten wordt door een aantal cardiologen wel aanbevolen als natuurlijk middel om het cholesterolgehalte te verlagen, rode gist rijst bevat van nature een aan statine verwante stof. Beweging en gezonde voeding werken natuurlijk ook gunstig op het cholesterolgehalte.Ezetimibe is ook een middel dat ingezet kan worden, het is een cholesterolverlager maar behoort niet tot de groep statines.Voor patiƫnten die echt niet tegen cholesterolverlagers kunnen (intolerant zijn) of die met cholesterolverlagers niet het gewenste cholesterolniveau bereiken bestaat er sinds kort een nieuwe therapie met zelf injecties (1x per 2 weken onder de huid), deze zogenaamde PCSK-9 remmers laten een krachtige verlaging van het cholesterol (LDL) zien. De verstrekking van deze middelen verloopt altijd via de cardioloog , de vergoeding is op dit moment echter nog aan strikte voorwaarden verbonden.Kijkt u ook rond op ons platform, er is al veel geschreven over cholesterolverlagers. groet,

  0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy