// Zorg algemeen

statines

Primaire functie van statines is het verlagen van LDL. Maar er is blijkbaar nog een tweede belangrijke functie: het verminderen van de kans op losraken van delen van de cholesterol plaque van de kransslagaderwand.  

Een cardioloog heeft mij o.a. statines (atorvastatine 40 mg) voorgeschreven, omdat een CT scan duidelijke cholestrol plaque in de kransslagers (max. 50%) liet zien. Ik ben erg huiverig om hiermee te beginnen, omdat de mogelijke bijwerkingen me afschrikken. Er zijn indicaties dat lagere dosis statines tot minder bijwerkingen kunnen leiden. Mijn voorkeur zou dan ook zijn niet 40 mg, maar 10 mg pillen te slikken, of zelfs nog minder. Wat ik graag zou willen weten is: gaat daarmee ook het nuttige effect omlaag van statines op de stabilisering van de cholestrol plaque?

Het liefst zou ik helemaal willen afzien van het slikken van statines. In de bijsluiter van atorvastatine staat dat men bij leeftijden boven 70 jaar extra voorzichtig moet zijn. Ik ben 77. Ik voel me heel goed, wandel moeiteloos afstanden van 20 km, fiets veel, rook niet, eet vetarm. Enige probleem dat ik heb is dat lopen en fietsen tegen hellingen op wat langzamer gaat. Dat was de aanleiding voor een bezoek, eerst aan de huisarts, daarna aan de cardioloog. 

Mijn dilemma: statines slikken of toch beter niet? 


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    Als de klachten die u had door uw cardioloog geduid zijn als het gevolg van de met de CT gevonden afwijkingen in de kransslagaderen, dan dient een statine voorgeschreven te worden om het LDL-cholesterolgehalte van het bloed tot een gezonde waarde te verlagen. Het bereiken van die juiste LDL-waarde is dan het doel, waarbij de dosis statine waarmee dit doel bereikt wordt minder relevant is. Moeilijker ligt het wer de afwijkingen bij toeval ontdekt zijn terwijl uw klachten hier niets mee te maken hebben. In die situatie is er minder bewijs voor het nuttig effect van statines, maar ook dan schrijven veel cardiologen toch een statine voor. Hoe dit bij u zit, kunt u het best met uw eigen cardioloog overleggen.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy