// Zorg algemeen

Statines

Afgelopen week onderzoek gehad i.v.m. verhoogd risico op hart en vaatziekten op latere leeftijd. Het zit in mijn familie. Heb leefstijl drastich veranderd, ben superfit, eet gezond, rook niet en ben perfect op gewicht. Heb verhoogde bloeddruk wat wordt behandeld met metoprolol, wat redelijk effect heeft. Echter is nu ook geconstateerd dat ik verhoogd LDL cholesterol heb (3,8) en relatief laag HDL cholesterol. In het gesprek werd aangegeven dat het waarschijnlijk erfelijk is, gezien de verandering van leefstijl geen effect heeft gegeven op cholesterol gehalte (over 2 jaar tijd gezien). Er werd vorzichtig geadviseerd hiervoor statines te slikken. In eerste instantie stond ik daar positief tegenover, echter na een rondje Googelen was dat enthousiasme nehoorlijk getemperd. Bronnen die beweren dat cholesterol geen invloed heeft op hart en vaatziekten, maar vooral de lijst met bijwerkingen en gevaren die statines met zich meebrengen... Kunt u mij hier meer verheldering in brengen?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • J O avatar
    Medicijnen zorgen vaak voor onttrekking van diverse vitaminen, mineralen en andere stoffen, dan wel voor een verhoogde behoefte eraan. Bètablokkers werken daarnaast remmend op de aanmaak van melatonine. Op internet kan je wel vinden welk medicijn welke tekorten te zien geeft. Bij beide middelen in elk geval Q10. Wat doen aan oorzaken, zoals voedingspatroon, insulineresistentie, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen enz. De meeste mensen zeggen gezond te eten maar vaak eten ze niet evenwichtig; dat is onder andere complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. En bijvoorbeeld tyraminerijke voedingsmiddelen kunnen klachten versterken.

    0
  • F S avatar
    U beschrijft een geweldige leefstijl aanpassing en ook al is dit niet terug te zien in u cholesterol gehalte, u bewijst u lichaam daar wel degelijk een dienst mee.Helaas is de realiteit dat u LDL gehalte aan de hoge kant is.Op internet zijn zeer veel tegenstrijdige berichten te lezen over de cholesterol. In zeer grote wetenschappelijke studie is een nadrukkelijk verband aangetoond tussen een verhoogd cholesterol en het optreden van hart en vaatziekten. Ook is er in verschillende grote wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het gebruik van Statines leidt tot minder hartinfarcten bij patienten met een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Dit is voor cardiologen reden om bij een patienten met een verhoogd risicoprofiel te starten met deze statines. Helaas hebben deze statine bij sommige patienten vervelende bijwerkingen, maar gelukkig zijn er ook heel veel patienten die deze middelen zeer goed verdragen. Bij mensen die wel last van bijwerkingen hebben helpt het soms om een ander middel binnen de statine groep te proberen.Overleg eens met uw cardioloog en kijk ook eens terug naar eerdere vragen over cholesterol hier op hartvolgers. Het is hier al heel vaak besproken.Succes met uw afwegingen

    0
  • J L avatar
    Hartelijk dank voor uw antwoord. Echter, wat zijn de risico's van de statines? Is dat zoals overal te lezen, of??

    0
  • P T avatar
    Een goede vraag over een belangrijk onderwerp!Laten we beginnen met wie wel en wie niet behandeld dient te worden met statines:Het is niet makkelijk om de toekomst te voorspellen en dat geldt ook voor het voorspellen van manifestaties van hart- en vaatziekten (beroerte, hartinfarct, overlijden). Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van overlijden. Daar staat tegenover dat risicoverlagende medicatie ook nadelige effecten/bijwerkingen kan hebben. We moeten dus een afweging maken bij een persoon tussen het lange termijn risico op een manifestatie van hart- en vaatziekten aan de ene kant versus het risico/nadelige effecten van medicatie aan de andere kant. - Bij mensen die al eerder een beroerte, hartinfarct of ingreep aan de vaten hebben gehad, is het duidelijk: met statines een duidelijk lager risico op nieuwe problemen. - Bij mensen met een zeer laag risico (dus bv iemand niet rokend, jong, laag cholesterol, lage bloeddruk, normaal gewicht, gezond bewegend, geen suikerziekte, familie zonder hart- en vaatproblemen) is preventieve medicatie niet zinvol.Maar tussen deze twee groepen zit een grote groep mensen met 1 of meer risicofactoren waar risicovoorspelling uiterst belangrijk is in de keuze wel of geen statine (zelfde geldt voor aspirine). En bij welk risico moet je die medicatie dan wel nemen? Om dat risico (10-jaars risico op manifestatie van hart- en vaatziekten) te bepalen bestaan risicotabellen van de europese en amerikaanse beroepsgroepen, gebaseerd op gigantisch veel onderzoeksgegevens. In die tabellen worden factoren als geslacht, leeftijd, cholesterolwaardes, bloeddruk etc. meegenomen. Op basis van zo'n risicobepaling wordt dus bepaald of het voor een bepaald individu van nut is om een statine te gebruiken, of niet.Om een lang verhaal kort te maken. Als je al eerder wat hebt meegemaakt op gebied hart- en vaatziekten: sowieso medicatie. Indien niet eerder een probleem, maar wel een verhoogd lange termijn risico: dan kan het verstandig zijn om een statine te gebruiken. Je eigen arts kan dit prima voor je berekenen.Succes met je keuze.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy