// Zorg algemeen

statine en/of ezetimibe?

Wanneer een statine spierklachten geeft, wat is dan het beste vervolg (1 of 2)?

1) eerst alle andere statines uitproberen?

2) een lagere dosering statine (wellicht klachtenvrij) en gelijk aanvullen met ezetimibe (dus niet eerst het hele rijtje statines af gaan)?

Probleem met 1 is dat het wellicht niet lukt om én goede bloedwaardes te halen en klachtenvrij te zijn; zeker als je al bij een lage startdosis enige klachten hebt

Probleem met 2 is dat er nauwelijks eindpunten studies van ezetimibe zijn. Wél is er een duidelijke LDL-cholesterol verlaging van 20% voor ezemtibe aangetoond, waardoor je zou denken, maakt niet hoe het cholesterol omlaag gaat, als het maar omlaag gaat?

NB: wat zijn de bijwerkingen van ezetimibe in de praktijk? (dus niet zoals genoemd in de bijsluiter, maar wat in de spreekkamer genoemd wordt; zo schijnt ook ezetimibe spierklachten te kunnen geven?)


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • H W avatar
    Mijn cholesterol is altijd tussen 6 en 7 geweest, maar niet familiair bepaald. Door de jaren is hij opgelopen naar 10.4 en vanaf dat moment ben ik simvastatine gaan gebruiken, waar ik heel ziek van ben geworden. Gestopt en op mijn eten gaan letten met uiteindelijk het resultaat tussen 7.5 en 8. Helaas problemen met de kransslagaders gekregen waarbij dotteren mislukt is. Daarna verschillende statines gebruikt. Cholesterol naar 6.8 gedaald, maar ik heb teveel klachten van mijn spieren en pezen.Ik hoor vandaag of ik naast pravastatine 10 mg (dit kan ik verdragen, maar werking is niet voldoende) ook ezeprol moet gaan gebruiken.Ik kom in aanmerking voor de injecteerbare cholesterolverlager die niet zo snel een belasting zijn voor de spieren, maar de veiligheid hiervan is nog niet voldoende bewezen.Ik houd je op de hoogte hoe ik eea ga ervaren.

    0
  • L avatar
    Geachte heer/mevrouw,Op uw vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk.U kunt de statine een tijdje niet nemen en kijken of de klachten verdwijnen. Daarna kunt u een statine uitproberen die minder spierklachten geeft zoals pravastatine of fluvastatine. Daarvoor dient uw arts geƫvalueerd te hebben of er een interactie bestaat tussen uw statine en eventuele andere medicatie die u gebruikt, een CK bepaling in bloed doen en een verminderde hoeveelheid schildklierhormoon en vitamine D in uw bloed uitsluiten.De statinedosis kan daarna worden verlaagd op proef of de statine kan om de dag worden genomen in plaats van dagelijks.De lagere dosis kan worden aangevuld met ezetimibe, dan zou er volgens studies ook een lager voorkomen van cardiovasculaire problemen zijn. Dit geldt inderdaad niet als ezetimibe alleen wordt gebruikt zonder statine, terwijl het dan wel het LDL verlaagd.Spierklachten komen in mijn ervaring minder voor bij ezetimibe alleen, maar wel weer bij de combi met statine.Kortom, het blijft een vrij persoonlijke kwestie van voors en tegens en uitproberen. Uw cardioloog of internist kan u over uw specifieke situatie het voorlichten en bepalen of u een kandidaat bent voor de nieuwste, injecteerbare cholesterolverlagers.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy