// Zorg algemeen

sporten na de bentall operatie

Geachte specialist, Ik ben op mijn 45ste geopereerd aan mijn aortaklep, had vroeger als kind een ruisje op die klep en mocht niet meer aan sport doen van de kindercardioloog. Op latere leeftijd bleek dat ik een bicuspide aortaklep had, die flink verkalkt was. Hier ben ik in December 2012 aan geholpen. Heb nu een mechanische aortaklep met een stuk aortabuis. Na de operatie kwam natuurlijk die ene vraag van mij aan de chirurg en de cardioloog: mag ik gaan sporten. En dat mocht tot mijn grote vreugde. Ben gaan hardlopen en dat gaat me goed af moet ik zeggen, loop nu regelmatig hardloopwedstrijden van 10km en de halve marathon. Hier komen mijn vragen over de medicijnen: ik slik de bloedverdunner acenocoumarol die ik tussen de 3 en 4 moet houden(inr) en ik slik metoprolol 25 mg p/dag . Kunnen deze medicijnen invloed hebben op de sport prestatie in positieve of negatieve zin. Heb wel eens gehoord dat bètablokkers werken als een soort toerentalbegrenzer op het hart. En is er verschil tussen dik en dun bloed mbt het zuurstoftranssport/voedingsstoffen in het lichaam.

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • C S avatar
    Ik herken dit ook zeker! Ik slik 200mg per dag en heb dagelijks last van de bijwerkingen.Ze werken echt als een snelheidsbegrenzer.Ik heb door dit middel last van bloeddrukvallen waardoor ik regelmatig dreig flauw te vallen,moet nooit te snel opstaan en eigenlijk alles heel regelmatig moet doen.Maar alles beter dan dat t hartfalen verergert.gr corine

    0
  • F V avatar
    Dank je wel voor jullie antwoorden en berichten, dit bevestigd een aantal ervaringen die ik heb tijdens het hardlopen. Ik loop ook met een hartslagmeter omdat ik wil weten wat er gebeurt vanbinnen. Ik kom ook niet verder dan 165 BPM. Wat wel interessant is dat mijn VO2max aan het zakken is. Vorig jaar liep ik 165BPM/10 km/ p .uur dat is nu 140BPM/10 p.uur.Door veel uurtjes te sporten wordt de brandstoftank(uithoudingsvermogen) ook steeds groter.Die ene metoprolol slik ik alleen nog maar voor die onschuldige tikken tussen de slagen door.Die laatste gaat er ook nog wel een keer af denk ik, heb ze al een tijd niet meer gehad.Succes met alles,

    0
  • F R avatar
    Een heel herkenbaar bericht.Ben in mei geopereerd en heb nu een mechanische aortaklep. Ik ben 47 jaar en tijdens de operatie heeft de chirurg geconstateerd dat bij mij 2 slips aan elkaar verkleefd waren (dus ook een soort BAV) en dat enige verkalking zichtbaar was. Heb tot kort voor mijn operatie gefietst (wielrennen) en ben 6 weken na mijn operatie weer op de fiets gestapt.Conditioneel ben ik (nu 4 maanden na de operatie) weer een heel stuk terug op het niveau van voor mijn operatie.Ook ik heb acenocoumarol en metoprolol. Ik kan bevestigen dat de metoprolol een prima toerenbegrenzer is. Ik heb momenteel nog 3x daags 25 mg metoprolol (dus totaal 75mg per dag).Ik fiets altijd met een hartslagmeter en voor mijn operatie was mijn max. hartslag ca. 186.Nu, na mijn operatie, heb ik maximaal ca. 165 als max hartslag gehad. Tijdens fietsen merk ik dat de kracht in mijn benen het grootste probleem is. Ik merk dit vooral bij een sprintje of klimmetje. Voor mezelf verklaar ik dit zo dat in dit soort gevallen er meer zuurstof naar mijn benen moet en dat de hartslag hier omhoog moet om dat voor elkaar te krijgen. Door deze bètablokker wordt mijn maximale hartslag beperkt, waardoor net dit laatste beetje kracht in mijn benen er niet uit komt.Hopelijk wordt binnenkort de dosering aangepast waardoor ik dit effect minder zal hebben. Maar, ..... ik moet zeggen dat het herstel me allemaal reuze is meegevallen en dat het herstel voorspoediger is gegaan dan vooraf ingeschat.

    0
  • F S avatar
    Dank u wel voor uw vraag, ik zag dat u deze eerder heeft gesteld maar toen helaas geen antwoord heeft gekregen. Onze excuses daarvoor. Goed dat u hem opnieuw stelt!Om te beginnen wat heerlijk voor u dat u weer lekker kunt sporten. Metoprolol is een bètablokker en u omschrijft dit eigenlijk heel mooi als een toerentalbegrenzer. Bètablokkers vertragen de hartslag en verlagen de bloeddruk waardoor het hart minder belast wordt en daardoor wordt ontzien. Een bètablokker kan dus wel degelijk remmend werken op de sport prestaties Acenocoumarol wordt inderdaad een bloedverdunners genoemd. Het heeft invloed op de stollingsfactoren in het bloed het zorgt ervoor dat zich minder makkelijk stopseltjes vormen in het bloed. Het heeft geen invloed op cellen die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof en daarmee heeft het dus ook geen invloed op de sportprestaties. Bij contactstopten kunnen mensen overigens wel last hebben van hun bloedverdunnende middelen omdat ze veel sneller flinke blauwe plekken oplopen.Sport met plezier.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy