// Zorg algemeen

Sporten met een pacemaker

Sinds vier jaar heb ik een pacemaker, na klachten van benauwdheid en ademnood bij het hardlopen. Het is een Boston Scientific DDDR, type S602DREL. Sindsdien weer 2 à 3 keer in de week gaan hardlopen, maar hield de klacht dat ik mijn ademhaling na 10-20 min. gaat jagen. Na 30 tot 45 min. gaat 'de kaars uit' en moet ik even gaan wandelen voordat ik weer kan gaan lopen, maar moet dan wel vaker wandelpauzes inlassen.
Verschillende keren teruggeweest bij het Kennemer ziekenhuis (nu Spaarne Gasthuis) om de instellingen te laten tunen, maar zonder merkbaar resultaat. De pacemakertechnicus heeft steeds gezegd: 'boven de 80 bpm doet je hart het zelf', en dat werd bevestigd toen ik laatst met een holterkastje trainde. Wat daar ook uit bleek, was dat mijn hartslag niet boven de 130 komt, en dat die na zo'n 20-25 min. daalt tot 115 (van die precieze waarde ben ik niet zeker; mijn eigen hartslagmeter is niet betrouwbaar icm de pacemaker). De training was een duurloopje waarbij ik in het begin een behoorlijk tempo liep van onder de 6 min/km. De bovengrens van de pacemaker is ingesteld op 160 bpm, en de bewegingssensor en Flow/min. staan allebei aan. Hoe kan het dan dat het apparaat niet inkickt als mijn inspanning daar wel om vraagt. 130/115 is volgens mij te langzaam voor een behoorlijke inspanning. 
Ik heb het gevoel dat de cardioloog en pm-technicus het 'probleem' niet serieus nemen, c.q. geen mogelijkheid zien de PM beter af te regelen, en ze maken niet de indruk dat ze hard lopen (sic!) om mijn probleem op te lossen.
Wie herkent dit of kan me advies geven? Bij voorbaat dank,

.


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • J d avatar
    Hoi ik ben en 29 jaar op mijn 26ste jaar heb ik een zwaar voorwand infarct doorgemaakt waarbij mijn gehele voorwand volledig is afgestorven en pompfunctie van 30%. Mijn moe heid verergerd en ben beperkt in me energie. Ik probeer meer te gaan lopen. En gisteravond probeerde ik joggen op te bouwen met rust maar ik kreeg hele erge steken de kou was funest terwijl ik goed gekleed was. Ik viel tot drie keer in elkaar had geen lucht maar de pijn was alsof ik messteken in me hart kreeg. Is dit normaal en moet ik me hier over heen zetten?Groet

    0
  • A M avatar
    Hartfrequenties bij sporten zijn zeer individueel. De enige manier om erachter te komen of die van u te laag is en daardoor het inspanningsvermogen belemmert, is een inspanningstest met gaswisselingsmetingen. Daarmee kan berekend worden of uw beperking cardiaal van aard is. U kunt daarvoor naar een sportcardioloog.In de regio Eindhoven is dat Dr Hoogsteen in het Maxima Medisch Centrum.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy