// Zorg algemeen

Sporten: Jonge mensen met aneurysma

Hallo,Twee jaar geleden is bij mij (vrouw, 38 jaar) een anyreusma geconstateerd (zeer toevallig) waar ik aan geopereerd ben (broekprothese geplaatst). Er is onderzoek gedaan naar onder andere Marfan, maar dat heb ik dus niet. Ook deel ik geen andere kenmerken met soortgelijkte aandoeningen en niemand in de familie (is groot) heeft hier ooit mee te maken gehad.Ik sta onder behandeling van een vasculair chirurg en over 2 jaar heb ik weer controle dmv een mri-scan. ik gebruik geen medicijnen; alleen is mij verteld vitamine C te slikken voor het ‘zwakke’ collageen.Voor mijn aneurysma sportte ik veel en ben nu weer gaan sporten, hoewel op een lager pitje. Toch vind ik dat maar moeilijk. Ik heb een fietstest gedaan om de verhouding tussen bloeddruk en hartslag te meten en hierbij is mij aangeraden niet boven de 150 hartslagen/minuut te komen, waarop de vasculair chirurg zegt niet boven de 130 hartslagen/minuut. Hierbij heb ik het gevoel dat ik niet echt sport. - Is het echt zo ernstig als ik een paar keer per week tot de 150 hartslagen/minuut kom.- Kan ik op mijn hartslag vertrouwen om mijn bloeddruk in beweging te controleren?

0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


1 REACTIE

  • H P avatar
    Je roert hier een belangrijk dilemma aan. Ik begrijp uit je vraag dat er (nog) geen erfelijke aorta-aandoening bij je vastgesteld is. Toch dient op jouw jonge leeftijd wel degelijk met zo’n aandoening rekening gehouden te worden. Het behandelen van je aneurysma met een broekprothese heeft de oorzaak voor het ontstaan van dit aneurysma niet weggenomen. Je zult levenslang onder controle moeten blijven om het ontstaan van een eventuele nieuwe verwijding van je aorta op een andere plek tijdig vast te stellen.Omdat verondersteld wordt dat plotse bloeddrukstijging bij patiënten met aandoeningen van de aorta een scheur zou kunnen uitlokken lijkt het dus zinvol om inspanningen die zo’n bloeddrukstijging tot gevolg hebben te vermijden. Aan de andere kant heeft regelmatige (aerobe) inspanning uiteindelijk juist een gunstig effect op je bloeddruk, hartslag en gewicht en vinden veel patiënten het ook nog eens gewoon leuk. Jammer genoeg bestaan er geen wetenschappelijke onderzoeken waarop we ons advies kunnen baseren en zijn we dus aangewezen op “gezond verstand.” De meeste experts hebben daarom, als de bloeddruk normaal is, geen bezwaar tegen recreatieve aerobe sporten, zoals hardlopen, volleybal of tennis. Als je echt tot het gaatje wilt gaan, lijkt het me verstandig dat je dan eerst een inspanningstest doet (zoals jij hebt gedaan). Tijdens zo’n test kan je arts de reactie van je bloeddruk op de inspanning vaststellen.Isometrische sport (zoals gewichtstraining, bergop fietsen, turnen, roeien enz.) kun je beter vermijden, zeker als je daarbij moet persen. Je bloeddruk kan van dergelijke inspanning hoog oplopen. Ook sporten waarbij je risico loopt op een harde val of een harde klap kun je beter vermijden.Als ik je verhaal lees sta je onder behandeling van een verstandige vaatchirurg. Ik denk dat je het kunt vertrouwen op de adviezen die hij je geeft.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy