// Zorg algemeen

Snellere hartslag na maaltijd.

Nadat ik in juni van dit jaar een ablatie i.v.m. een AVNRT heb ondergaan, ben ik op deze website gekomen en volg ik met interesse de vragen en verhalen. Ik had jaren last van die ritmestoornis. Wel niet erg frequent (3 x per jaar gemiddeld, waarvan ik dan 2 x het zelf kon opheffen door hoesten, persen of vrijven over de halsslagaderplekken) maar het hing toch als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Wat je dan gaat doen is dat je bijna alle bewegingen van je hart bewust registreert en daar word je doodmoe van. Lijkt me heel herkenbaar hier. Mijn vraag komt eigenlijk daar uit voort.

Het valt mij op dat tijdens en vlak na het eten mijn hartslag versnelt tot zo'n 107 slagen per minuut, terwijl gedurende de dag (en nacht) ik een volkomen normale frequentie heb. Uit pure nieuwsgierigheid vraag ik mij af of dat normaal is. Heeft de spijsvertertering zo'n invloed op de hartslag dat die zomaar gemiddeld 30 slagen per minuut stijgt?


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


4 REACTIES

  • G S avatar
    Ik herken je verhaal helemaal. Ervaar hetzelfde en vooral dat zwaard van Damocles. Ik slik Verapamil en dat helpt, maar overweeg nu toch een ablatie omdat de angst en de alertheid op alles wat er rondom mijn hart gebeurt, vermoeiend is. Slikte jij ook medicijnen? Ben je blij dat je een ablatie hebt gedaan? Ben je van je zorgen af nu?

    0
  • J L avatar
    Mijn hartritmestoornissen ontstonden ook na avondeten en aansluitend een kopje koffie.Na het stoppen van o.a. smaakversterkers ( E621) en koffie na 15:00 uur werd het aanzienlijk beter.. Maar ook alcohol had bij mij invloed op hartritme. Ben ik dus ook geheel mee gestopt.Toch had ik vorig jaar een ablatie nodig om geheel van de medicatie af te komen.Sinds 10 maanden geen problemen meer gehad

    0
  • r v avatar
    ik herken me heel erg in jouw probleem. Bij mij is Innaproperiate Sinus Tachycardie vastgesteld vorige week, dat is een andere vorm van een hartritmestoornis waarvan de oorzaak niet bekend is. Mij viel het ook op dat ik elke keer na het eten (vooral avondeten) last had van hartkloppingen over de 100 bpm gecombineerd met een hoge bloeddruk, en ik werd er helemaal radeloos van. Op een omgeven moment kwam ik erachter dat ik een verband of verergering zag ik als ik een maaltijd at met smaakversterkers, of een maaltijd die veel koolhydraten bevat, of een vette maaltijd zoals pizza. Toen ik op vakantie in Turkije was deze zomer had ik elke avond last van hartkloppingen. Daar ben ik begonnen met experimenteren. Ik vermeed koolhydraten zoals rijst of pasta, en at alleen groente/fruit en een stukje vlees. Daarna kreeg ik nauwelijks of geen last van hartkloppingen. Ook als ik smaakversterkers eet zoals soep, chips of chinees eten (of ergens gaan uiteten) krijg ik er ook last van. Op internet is hier veel informatie over te vinden, er is zelfs ook verband met het krijgen van hartoverslagen (extrasystoles) na het eten van smaakversterkers. Probeer eens deze dingen zoveel mogelijk te vermijden en kijk of dat helpt, bij mij helpt dat wel een beetje. Ik zal er altijd wel last van blijven houden, maar als je er een beetje op let merk je echt verschil. Sterkte ermee!

    0
  • W J avatar
    Geachte u beschrijft uitstekend dat het hebben van een hartprobleem, ook al is dat een AVNRT geweest die genezen is middels een ablatie, vaak resulteert in extra aandacht voor alles wat er in de hartstreek gebeurt. Zo vallen dingen op die normaal gesproken niet opgemerkt zouden worden. Ik denk dat uw vraag daar een voorbeeld van is. Het is zeker zo dat door een maaltijd de hartslag kan versnellen, door het extra energie verbruik van het spijsverteringsstelsel. Zowel het hart als het spijsverteringsstelsel worden sterk beinvloed door het zogenaamde 'onwillekeurige zenuwstelsel', en via dat systeem kan de hartslag tijdens de maaltijd ook behoorlijk varieren. Dertig slagen per minuut stijging is wellicht meer stijging dan je gemiddeld zou verwachten, maar maakt u zich er in ieder geval geen zorgen over (als u dat al deed). Een geleidelijke hartslagstijging naar 107 per minuut sluit een ritmestoornis zou goed als uit. groet.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy