// Zorg algemeen

Slagingspercentage ablatie AF: de statistiek achter dit getal.

Beste mensen

Vorige week heb ik onderstaande vraag gesteld. Misschien aan uw aandacht ontsnapt. Zie de vraag als meer behoefte aan achtergrond informatie bij de gemiddelden die gepresenteerd worden.

Op dit forum maar ook op vele sites van ziekenhuizen lees ik dat ablatie bij boezemfibrileren toch best wel succesvol is. In ieder geval zo interpreteer ik een percentage van 80 procent. Naast deze getallen kom ik echter ook heel veel verhalen van patiënten tegen waarbij de ablatie niet zo goed is verlopen. Ik kan deze verhalen niet zo goed rijmen met de toch wel hoge percentages die genoemd worden door artsen. 

Mijn vraag is wat nu het het statische verhaal achter die 80 procent is. Hoe is dit getal bepaald, wat is de variatie, welk type patiënten zitten er in dit percentage, wat is het verloop in de loop van de jaren en hoe moet ik al die negatieve verhalen interpreteren? 

Ik zelf heb lone aanvalsgewijs AF, ben 40 jaar, heel gezond gewicht, goede conditie, geen alcohol, etc

Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

met dank en vriendelijke groet,


0

Rapporteer

We zullen uw aanvraag zo snel mogelijk verwerken.

RAPPORTEER ONDERWERPANNULEER


2 REACTIES

  • M B avatar
    Ik sluit me aan bij wat schrijft, dat mensen die geen klachten meer hebben dit minder snel zullen vermelden.Zelf heb ik 6 ablatie gehad, maar niet omdat ze niet goed gelukt waren, maar omdat de ritmestoornis telkens ergens anders terug kwam. Daarmee dus wel een goed slagingspercentage. Niet alle ritmestoornissen zijn hetzelfde. Nu een jaar na laatste ablatie, is het (redelijk) rustig en heb zeker geen spijt dat ik deze ablatie heb laten doen. Er is een periode geweest dat ik nog geen 200 meter kon lopen of ik was helemaal buiten adem, gelukkig is dat verleden tijd. Met medicatie gaat het goed en mopper ik niet.Vriendelijk groet,

    0
  • L D avatar
    Ik begrijp uw vraag, en onze excuses voor de verlate reactie.Uw vraag is zeer terecht en ook belangrijk. Hij gaat namelijk ook over wat je leest op websites en over wat nou de waarheid is. Dit is het gebied waarop Hartvolgers zich wil bewegen.Die 80% succeskans na een eerste ingreep geldt voor u: jonge, verder gezonde man, met aanvalsgewijs boezemfibrilleren. Dit getal wordt meestal gedefinieerd als het aantal mensen zonder klachten gedurende het eerste jaar na de ingreep. Er zijn hierbij ook nog enkele belangrijke details; soms wordt het succes alleen gescoord als de patient ook geen ritme-medicijnen meer gebruikt. Belangrijk is ook om te weten dat het na dat jaar toch ook weer kan terugkomen. We weten dat er, bij mensen bij wie de bloeddruk niet onder controle is, ongeveer 2% kans per jaar is, dat na een klachtenvrij eerste jaar, het boezemfibrilleren toch terugkomt. Er zijn veel klinische studies gedaan. De meeste ziekenhuizen volgen ook hun eigen resultaten en laten die zien op de website of via Meetbaar Beter.De resultaten zijn echter duidelijk slechter als er andere dingen niet goed zijn. Een hartziekte (bijv hartfalen, of slechte hartklep), boezemfibrilleren dat niet meer vanzelf stopt, of overgewicht verminderen de kans op een succesvolle behandeling aanmerkelijk. Hier is die 80% niet van toepassing. Kortom, alleen in uw categorie zijn de resultaten zo goed.Een andere reden dat u mogelijk een andere indruk heeft, komt ook omdat mensen bij wie het na de behandeling goed gaat, dat vrijwel nooit vermelden op een website. Ook goed te begrijpen, want hun leven is weer goed op orde, en ze voelen zich geen patient meer. Mensen bij wie het helaas niet in 1 keer gelukt is, of bij wie er een complicatie is opgetreden, zullen veel eerder met hun verhaal komen, omdat ze daar ook behoefte aan hebben. Het is natuurlijk van belang dat u op de hoogte bent van de realistische succeskans, en ook van de complicaties en niet-succes verhalen van deze ablaties, wat tenslotte ook wel technisch hoogstaande ingrepen zijn. We werken er hard aan om de succeskansen verder te verbeteren; daar is nog veel onderzoek voor nodig, maar we worden toch steerds weer wat beter.Ik ben blij dat u deze vraag stelt, wat ik denk dat veel mensen die hebben.

    0

Je moet Inloggen om te reageren

×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy